Смяната на треньора в Левски броени дни преди дербито с ЦСКА е рисков ход сам по себе си. С назначаването на Вили Вуцов „сините“ подхождат „ва банк“ към вечния сблъсък, а и изобщо. Какво може да загуби Левски в този мач? Май вече почти нищо. Всичко, което имаше да губи, го изгуби тотално по време на сезона. Една загуба от ЦСКА повече, когато всички я очакват – голяма работа!

Твърде любопитен бе подходът на един от водещите световни букмейкъри към мача. Тази сутрин коефициентът за победа на ЦСКА беше 1,66, а „двойката“ се котираше на безпрецедентните 4,75. Такъв неравностоен подход към съперниците говори сам по себе си красноречиво затова кой е фаворит и кой аутсайдер. Но с вестта за уволнението на Мъри Стоилов и Наско Сираков мачът временно беше блокиран. Какво означава това? Че се чака назначението на новия треньор, безспорно, за да бъдат променени евентуално ставките.

Извън букмейкърските сметки за дербито, Вуцов-младши има и предимства, и недостатъци. На пръв поглед повече са недостатъците. Чуват се вече фенски гласове в синьо за бойкот на дербито, за неприемане на новия наставник, а и доста медии биха тръгнали на нож с него.

„Циркаджия, неврастеник“ - епитети от този порядък със сигурност ще бележат посрещането на Вуцов на „Герена“ сред хард-запалянковците.

Но Вили има и своите предимства. Най-напред той е супермотиватор. А за вечното дерби, както всички знаем, не е важно толкова кой в каква форма е, кой е по-класният, кой е шампион и кой на 16 точки разлика. Този мач се играе на един дъх, с ентусиазъм и малко лудост. Да не би Вили да не разполага с точно тези качества? А да не забравяме, че каквото и да си говорим, Вуцов-старши все още е тук. А за българския футбол да имаш опитен ментор за баща е неоценимо предимство.

Така че драстичният ход на Батков изглежда луд, но в такива моменти на отчаяние безнадеждното неочаквано се превръща в надежда. Дали е така – ще видим събота.