Футболен клуб Левски и фенове на тима алармираха за сериозен проблем, свързан с трансплантациите на българи в чужбина. От известно време, „сините” помагат на двама свои привърженици, които имат сериозен здравословен проблем. Единият от тях - Христо Василев, е на път да разреши проблема си, тъй като единият от родителите му ще стане донор. Не така стоят нещата с Георги Николов, който е на 36 години.

Той бе на „Герена” преди мача с Локомотив Мездра заедно със своите родители Бойко и Васил. От клуба, в лицето на Ели Ваташка, дадоха гласност на сериозните пречки, които имат хора в положението на Жоро.

Георги Николов има остра нужда от бъбречна трансплантация. До този момент по различни канали и дарения са събрани следните средства: 21 хиляди лева, 1400 евро и 25 долара. Част от сумата е дарена лично от собственика на Литекс - Гриша Ганчев.

От Министерство на здравеопазването са пратили момчето в Германия, за да му бъде направена операцията, тъй като е събрана известна сума. Оказва се обаче, че България не е част от фондацията наречена „Eurotransplant”. Поради тази причина, няма как да бъде използван бъбрек на починал човек, а трябва да се ползва орган на някой от близките на Георги Николов. Родителите на Жоро не могат да му помогнат, тъй като здравословното им състояние не позволява.

„Ние не сме се отказали. Даже сме по-амбицирани. Ще проучваме в ултимативен стил, какво прави министерството по този въпрос”, отсече един от най-дейните хора в администрацията на Левски - Ели Ваташка, която показа и кореспонденцията, която шампионите се вадили с различни институции.

„Като видим Жоро излекуван, ще подхванем друг подобен случай. Искаме да помагаме на хора в беда”, допълни шефът на синия фен-клуб Владимир Владимиров.

Във фондацията „Eurotransplant” попадат държави като Холандия, Германия, Австрия, Франция, Люксембург, Белгия, Словения, Хърватия, Исландия, Дания, Швеция, Финландия, Естония, Литва, Латвия и т.н.

„Искаме от държавата да си свърши работата до край. Нека изпратят Георги в Мюнхен, където има специализирана клиника и да му помогнат. Подобен проблем имат още близо 3000 души в България. Ние говорим от тяхно име”, допълни Ваташка.

Майката на Георги Николов разкри доста неприятни подробности, свързани с лечението на сина и в български болници. Жоро призна, че отскоро в „Пирогов” правят хемодиализа с японска техника, като преди това се е ползвала доста остаряла такава.