Бившият собственик на Левски Томас Лафчис бе изключително критичен към случващото се в клуба и ръководството на „сините“. Той бе гост в предаването на "Зона Спорт” по бТВ и говори за ситуацията в тима в момента.

- По-трагичен Левски наблюдавали ли сте някога?

- Историята на Левски е стогодишна и сигурно е имало и по-тежки моменти.

- Имате ли представа за това, което става със "сините" в момента?

- Не съм в кухнята, достига до мен информация, но представата ми е за това, което слушам и виждам отстрани. Със сигурност обаче не е най-правилният начин за управление на клуба.

- Защо се стигна до тази криза?

- Играта я няма и затова хората, които обичат Левски истински, го казват откровено – на не ни интересуват тенекиени купи и титли в такива първенства – искат играчите да играят футбол, за фланелката, за историята, което липсва в момента в нашия отбор.

- Само Илиан Илиев ли е виновен?

- Не смятам, че е така. Не може да се обвини само треньора, това са комплексни въпроси, които трябва да се разглеждат от съвсем друг ъгъл. В крайна сметка не само Илиан Илиев управлява клуба. Политиката на клуба е различна, ние всички чухме неговите думи при назначението на Боримиров, че той не е могъл да направи това, което иска – спортно-техническата политика. Това означава, че всичко е породено от най-високото ниво в клуба и там трябва да се търси основната вина.

- Подходящ ли бе Илиан Илиев за треньор на Левски?

- Той е един от футболистите, които ми е бил на сърцето. Той бе първият ми трансфер като президент на Левски. Бих предпочел той да работи, както в Берое, в следващите няколко години или да дойде с едно голямо име. Още преди бях казал, че ще го употребят и захвърлят, а смятам, че той не го заслужава, защото Левски е в сърцето му.

След като можеш да плащаш по 250-300 хиляди евро за футболисти със сигурност може да отделиш толкова и за треньор – за малко по-малко или малко повече плюс бонуси за Шампионска лига. Говорим за имена, някои от първите 50 или 100 треньори в света, които ще сменят изцяло спортно-техническата политика на клуба и ще контролират израстването на младите футболисти. Не говорим само за академията на Левски. Макар че в нея има толкова много футболисти, а не виждаме нито един, който да играе. В света хората на по 17 години вече играят като титуляри, дори и в националните си отбори. След като имаме такива таланти, нека играят. Взимаме футболисти на по 34-35 години, които нямат бъдеще, а в същото време затварят вратите на младите.

- Защо шефовете на клуба се крият зад наставника, а не излязат да кажат какви са проблемите?

- Въпрос на управление. Всеки си избира начина. За съжаление хората забравят, че това е Левски, а този клубът не може да се управлява по този начин. Ако клубът не се управлява правилно, и най-големият треньор да дойде, просто няма да успее нищо да направи.

- Според вас какво ще се промени, след като Николай Митов замени Илиан Илиев?

- За мен това е катастрофа, за мен е нормално да оставят Илиан Илиев да си работи до края на сезона. През март месец слушахме, че каквото и да стане, Илиан Илиев ще завърши сезона. Това беше обещанието на Иво Тонев и аз очаквах това да се случи.

- Вие на кого бихте заложили да води Левски?

- В България трудно може да се намери име, което би изправило Левски на крака. Трябва да се търси треньор от чужбина, не от типа, който идваха досега, като тези в ЦСКА, нито това, което взехме ние навремето в лицето на Люпко Петрович. За нас трябват хора, които да имат авторитет и желание за работа. Желание, за да могат да променят цялата схема на игра на Левски и да направят така, че да могат юношите да имат реални шансове да играят.

- Много се говори за селекцията. Кой е отговорен за привличането на играчи, на които мястото им със сигурност не е на Герена?

- Това е въпрос, на който трябва да отговаря спортно-техническото ръководство, но това, което се знае е управляващите клуба мениджъри, през които минават повечето трансфери. Със сигурност идват футболисти, на които не им е мястото в Левски, а от друга страна има 3-4, които са с класа над нашите. Идват от Б група на Холандия, а показват у нас, че са големи звезди. Същото бе и с Гара Дембеле.

- Не е ли малко странна ситуацията в управлението на клуба. От една страна Батков, от друга Тонев. Знае ли се изобщо кой управлява?

- Знаете кое има дълги години се спрягаше за реален собственик. Човек, който не може да идва в България. Ако има някаква промяна това е проблемът на клуба, че не изясняват тези неща. Няма нещо, което публиката да не приема, просто трябва да се каже откровено. Хаосът и мистиката около ситуацията в клуба, като тази със стадиона, обаче дразни хората.

Още навремето казах, че ремонтът на "Герена" краткосрочен, само за пет години и следващите трябва да се оправят. Но тогава показахме, какво е сърцето на левскарите, които помагаха и направихме ремонт само за 260 хиляди марки, което бе смешна сума.

- Защо се страхуват да върнат Наско Сираков?

- Това е един конфликт между Наско и Батков, който зрее през годините и това може би е пречката. Наско трудно може да преглътне нещата, които са се случили, а мисля, че и от другата страна не са готови за такъв ход.

- Съдийството. Нормално ли е да се правят толкова грешки?

- Със сигурност не нормално. Виждали сме грешки в Шампионска лига и на световни първенства, човешко е да се греши. Но, когато има тенденция и се повтаря една грешка много пъти в един мач или срещу един отбор, тогава вече е ясно, че това не е нормално. Българският футбол може да се оправи като се премине през чистилището, да се промени начина на провеждането на първенствата у нас, начинът по който действа Съдийската комисия, защо и сред тях има некорумпирани. Въпросът е защо те продължават да работят по този спорен начин, особено след разследванията на ФИФА и постоянните нападки, като тези на Христо Стоичков. Защото например в Гърция и Турция вече има десетки хора в затворите.

- Да разбираме ли, че Левски няма нужда от подобна титла?

- Левски няма нужда от титли, а единствено от отбор, който играе класен футбол. Вие виждате в Литекс, който сега дава плодове. Изградена структура, чрез която развиваш свои играчи и вече не влагаш толкова много средства. Това е моделът – взимаш двама или трима класни играчи, ако може млади, които след това могат да бъдат продадени на добра цена и около тях няколко добри юноши, които да бъдат създадени на твоята база.