Курица не птица и Болгария не заграница. За по-младите, които не са учили руски в училище, ще преведем: кокошката не е птица и България не е зад граница. Този майтап беше доста популярен по времето на Великия Съветски съюз. С него братушките просто искаха да кажат, че всъщност нашата малка мила Родина далеч не е чужбина от тяхна гледна точка. Така си беше до голяма степен. Затова ни сочеха едва ли не за 16-ата република в СССР.

Наскоро отново задуха силен североизточен вятър, който довя на „Герена“ „Казанската афера“. Колко много неприятности за Левски и Тодор Батков! И какъв шум се вдигна.

Лека-полека започна да се повдига завесата, макар все още да не е ясно кои стоят зад далаверата. Но руснаците проговориха. Първо в Канал 3 се обади някой си Артур, който май не е Артур, а Арутюнян. Поне сме сигурни, че е арменец. Днес в „Труд“ пък се появи и другото руско име, споменавано в аферата – Марк Бергер. И то не звучи много по руски, но да не забравяме, че „курица не птица“.

Има шанс там, откъдето долетяха неприятностите за Левски, от същата посока да бъдат разрешени. Вярно, Болгария не заграница, но пък и Русия не е чак толкова зад граница. За нашите органи не знам, но руснаците заемат ли се с аферата, ще разберем поръчителите й. Поне така ми се струва, като знам как пипат братята руси...