Интересът към финала за Купата на България е толкова голям, че специално за мача отново пристига колоритният белгиец Ив Янсенс, който и миналата година бе гост на тържествата, свързани с вековния юбилей на „сините”. Запалил се по Левски покрай любимия си Айндрахт Аалст, който през 1995 година отстрани именно „сините” от София в турнира за купата на УЕФА, днес Ив определя вековния български клуб като своята втора любов. И идва в Бургас, за да изпита радост, която първата му любов трудно ще му достави в близко бъдеще.

На Аалст съвсем наскоро бе отказан лиценз за втора белгийска дивизия, тъй като не успя да покрие финансовите условия и ще продължи да се състезава в третото ниво на белгийския футбол. Идва и за да изпита отново неповторимата тръпка да пее заедно с многохилядната синя агитка и да види невероятната й хореография и пирошоу. За финала в Бургас Ив дори си е подготвил специални фланелки, които да носи в деня на срещата и на другия ден.

И тъй като миналата година той намери тук огромен брой нови приятели, сега пристига в София още на 27 май, за да се види с тях и да посети още забележителности на София и България, които той безрезервно обикна още при първия си престой тук преди цели 20 години. В компанията на автора на бестселъри „Синята лавина” и „Ние бяхме (в) Сектор Б”, Милен Панайотов, който както и миналата година организира престоя на белгиеца и го съпровожда в качеството си на професионален преводач, Ив ще посети знакови места.

Това са стадион „Георги Аспарухов” (отново!), НКП (където ще бъде приет за официален член на фен организацията) и неговия фен-магазин, и, разбира се, актуални новооткрити бирарии, тъй като Ив, подобно на всички белгийци, е изключителен ценител и любител на добрата бира. Миналогодишното му посещение в България намери широк отзвук в родина му и няколко медии (вкл. официалния сайт на Айндрахт Аалст публикуваха пространни интервюта с Янсенс, което е един отличен PR не само за Левски и не само за футбола ни, а и за цяла България!

А едно подобно на пръв поглед трудно обяснимо посещение доказва за пореден път, че футболната игра е създадена за да създава нови приятелства, да премахва граници, да разширява кръгозора и да обединява.