Председателят на Дисциплинарната комисия към БФС Юрий Кучев обяви изваждането на Литекс от А група след самоволното напускане на терена на двубоя с Левски от 20-я кръг на А група.

„На основание член 28 ал. 1 за напускане на терена от Литекс довело до прекратяване на срещата – изваждане на състава от А група и 20 хиляди лева“, заяви Кучев по повод скандалния случай.

„За напускане на терена по нареждане на изпълнителния директор Трифон Попов - глоба в размер на 15 хиляди лева. Тъй като напускането не е по вина на състезателите, а по нареждане на служебно лице – на самите състезатели не налагаме санкция“, обяви още Юрий Кучев и сподели, че Трифон Попов е заявил, че по негово нареждане Стойчо Стоилов е извадил отбора. 

На въпрос, дали Литекс ще бъде изваден и от турнира за Купата на България, Юрий Кучев отговори: „Имам мое собствено мнение по въпроса, но това не е от компетентността на Дисциплинарната комисия. Ще се вземат и съответните решения, дали трябва Литекс да излезе от турнира. Не мога да ви кажа за точките, не е работа на Дисциплинарната комисия.“

„Решението може да се обжалва пред Апелативната комисия в 7-дневен срок. Клубът може да си търси правата на следваща инстанция“, добави Кучев.

Юрий Кучев обяви и наказанието на Левски сред двата мача с Литекс - затваряне на сектор Б за две срещи, тъй като има счупен пръст на служител на МВР, има и няколко души с оказана медицинска помощ, а за хвърлен камък, с който е ударен делегата, на Левски се налага санкция - игра на закрити врата за 1 среща. 

 „Има градация и затова сме преценили, че така трябва да се случат нещата“, каза още Кучев.

„Няма да коментирам изказването на моя заместник, но така или иначе става дума за изявление, което не е съобразено с докладите, издадени от длъжностните лица. Думите са извадени от контекста. Дисциплинарната комисия взима всичките си решение в последните седем години консенсусно. Абсолютно всички, цялата комисия е единодушна в решенията си“, коментира Юрий Кучев и добави:

„Не сме избрали възможността, не сме имали избор между няколко варианта. Текстът на член 28 е логически завършен текст.“

Попитан за евентуални наказания за Стойчо Стоилов или Трифон Попов, Кучев заяви, че Дисциплинарният правилник не предоставя такава възможност.

„Откакто аз съм председател на Дисциплинарната комисия, никой от ръководителите на БФС не ми се е обаждал да ми казва как кое да се случва. Може би ръководството отчита, че Дисциплинарната комисия си върши работата добре. Лично аз съм юрист и не бих допуснал някой да ми каже какво да взема като решение. В момента, в който някой ми каже такова нещо, аз не съм се оженил за Дисциплинарната комисия, мога да си замина“, каза още Юрий Кучев.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS