Съвместна публикация на Gong.bg и в-к "Стандарт"

Faites vos jeux (б.а.: от френски - Направете вашите залози), призовават крупиетата пред рулетките в казината. Допреди този кръг изглеждаше по-трудно от обичайното да предвидим, че един от двата ни гранда отново ще спечели титлата. В горните етажи от класирането имаше повече плурализъм, откогато и да било. Вместо обаче нещата на върха съвсем да се заплетат, сега изглежда титлата отново ще бъде решена от битката между "червени" и "сини" . Шест точки аванс на ЦСКА и пет на Левски пред третия Литекс, който предвожда групичката на претендентите за зона "УЕФА". А тя е достатъчно многобройна и равностойна.

Славия е на път да отпадне от нея след загубата в "Овча купел" от солидния Черно море.Именно от Литекс очаквахме да направи интригата в челото по-голяма. Крокодилът обаче се оказа без зъби и късовете месо останаха неотхапани, ако трябва да използваме терминологията на Станимир Стоилов. Той сам си го каза: "Липсва ни агресия". Твърде меките ловчанлии не предложиха нищо особено на шампионите и логично загубиха с 0:2. Пролетната програма предвижда 4 гостувания на столичните тимове в града на Покрития мост, но без фразите да се превърнат в реалност, Литекс няма да бъде конкурент на грандовете.

Снегът обърка родината, политиката май се преплете с футбола и мач в Перник най-сетне имаше. Поне критиците на Левски разбраха и кротнаха този път, защото "заповедта на щуката" не идваше от "Герена". Най-черните ни опасения не се сбъднаха и маломерните трибуни на стадиона не доведоха до сериозни стълкновения.

Макар че кръв беше пусната Миньор беше наточил здраво и двата си чука, беше нахлузил каска до зъби и ето че дойде дълго чаканият Левски. Старият фолк хит "Мале, страх", насочен към столичани, обаче бързо се превърна в поздрав за домакините. Гонзо първо махна каските, а после отне и двата чука от перничани, за да ги запокити към тяхната врата. И тук победа за по-силния с 2:0.
Като говорим за Левски и ЦСКА, ни идва наум крахът на националния. На този отбор му липсва именно хъс и спортна злоба. Защо, аджеба, не се помисли именно за Георги Иванов и Владимир Манчев като партньори на Димитър Бербатов в "А" отбора? И двамата нито са престарели, нито са за изхвърляне. Гонзо вече вкарва във всеки мач на "сините". Манчев за отрицателно време като игра в ЦСКА наниза 4 гола. А така и асът ни от Манчестър Юнайтед може да бъде използван от втора позиция, където дори е по-полезен.

Вярно, че централният нападател на Левски преди време декларира, че се отказва от националния, но едно решение винаги може да се премисли. А да не забравяме и още един от минало несвършено време - Сашо Александров-Алекс-Кривия.
Извън двата мача във фокус, в кръга имаше много битки, в които всеки показа, че се бори за място под слънцето, независимо от снежни бури, ветрове и дъждове.

Дори Беласица не се предава. Две дузпи, едната от които реализирана в 90-ата, доведоха до изстраданото домакинско реми на Локо (Пд) срещу петричани. И Спартак (Вн) не се предава. Сега 0:0 срещу Локо Сф. Вихрен и Ботев се сджафкаха яко около съдията за крайното и тук 0:0. Херо проплака за сетен път от рефера срещу Пирин. Телевизионните повторения обаче не ни доказаха, че треньорът на Черноморец е бил прав да протестира за дузпата. За отменения гол в последните секунди той сам си призна, че решението е било правилно.

Нищо особено не се случи в Сливен, където Данчо Лечков и компания биха Локо (Мездра), взели за съюзник добрия им познайник - местния студен вятър.

Говорейки за природни явления по нашите земи, пак на дневен ред изникна въпросът да преминем ли към руската система на провеждане на шампионата "пролет-есен". Няма да е лошо да се помисли още по темата.