Шефът на лицензионната комисия към БФС Красин Кръстев заяви днес, че в скоро време нито един български стадион няма да отговаря на европейските изисквания в това число националния стадион. „Не съм оптимист за бъдещето. Трябва да се направи нещо, тъй като изискванията на ФИФА и УЕФА са жестоки”, заяви Кръстев по време на националната конференция „Детско-юношески футбол – проблеми и решения”, която се състоя днес.

На нея присъстваха представители на над 44 професионални и частни клуба. Президентът на БФС Борислав Михайлов, Валентин Михов, Иван Леков, Александър Александров, Георги Марков, Иван Вуцов, Слачво Тепавичаров, Иван Тешански и други личности участваха в дебатите.

В крайна сметка след близо 5-часови обсъждания се стигна до няколко основни извода:

1. Ще се иницира среща на ниво президент на БФС – министър председател на България, на която да се обсъди въпроса с базите

2. Увеличават се финансовите рамки в ДЮШ.

3. Реорганизация на в треньорските школи.

4. Увеличаване броя на националните селекционери за подбор на кадри по области.

5. Ще се внесе предложение за оптимизиране структурата на първенството и турнирите при подрастващите.

6. Среща на Борислав Михайлов с министъра на образованието за проблемите на училищните първенства и материално-спортната база.

7. Направи проект на общините за финансиране и правене на футболни турнири.

8. Организира дублираща група.

9. БФС ще преразгледа лицензите и ще вдигне изискванията към клубовете.

10. БФС ще изиска в школите да има кондиционни треньори и непрекъснато лекарско наблюдение над децата през цялата година.


Очаква се срещата между Борислав Михайлов и Сергей Станишев да е в средата на януари.

По време на конференция се изказаха шефът на отдел ДЮШ към БФС Иван Тишански, Валентин Михов, Иво Котев (Пирин Блг), Иво Андонов (Пирин 2001), Иван Вуцов, Костадин Хаджииванов (Беласица), Спас Дживизов (ЦСКА), Руси Гочев (Левски), Стефан Яръмов (Литекс), Христина Димитрова (Черно море), Пламен Михов (Нафтекс), Пламен Николов (Славия), мениджърите Петър Костадинов и Красимир Мечев и Петър Никленов (Векта).