Един от най-крупните бизнесмени в България Христо Ковачки ще финансира ПФК Берое и по този начин ще осигури оставането на тима в А група до края на този сезон. Пари ще дава и бизнескоалицията от Стара Загора, която имаше намерението да закупи отбора. Това стана ясно на днешната пресконференция със сдружението на ветераните на Берое, а новината съобщи адвокат Дамян Георгиев.

 

Георгиев каза, че сумата необходима за провеждането на  пролетния полусезон вече е обезпечена. Според него, готовност да осигурят средства за „зеления” тим имат са изразили и други бизнесмени от Стара Загора.

 

Адвокат Георгиев заяви още, че цел номер едно пред Берое е да завърши първенството, но ако все пак отборът изпадне в Б група няма да се правят трагедии.

 

„Това не е коалиция анти-Банев, а кауза на града”, обясни Георгиев. От сдружението на ветераните присъстваха големите футболисти от миналото Петко Петков, Евгени Янчовски, Георги Белчев и Николай Демирев, както и бившия кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев.

 

„Берое е наша религия и съдба, затова сме длъжни да го спасим всички ние – целия град”, каза Петков пред журналистите.

 

Официално бе обявен и новият треньорски щаб на тима. Наставник ще бъде Илиян Илиев, помощник Ивко Ганчев, а треньор на вратарите Стойчо Драгов. Другата добра новина за старозагорския футбол е, че детско-юношеската школа на Берое ще продължи съществуването си, като и за нейното функциониране са намерени средства.

 

Разбра се още, че до края на тази седмица ще бъдат преведени заплатите на футболистите, които разтрогнаха с Берое през месец февруари и които в момента тренират под Аязмото. Парите на останалите играчи също ще бъдат осигурени, но на по-късен етап.

 

Състезателите, които разтрогнаха с Берое имат да получават пет заплати. Засега в клуба не може да има управляващи лица, тъй като в понеделник бе започната процедура по обявяването на ПФК Берое в несъстоятелност и в момента функциите на президент, изпълнителен директор и други се изпълняват от вече назначения синдик Елка Петрова.

 

Отборът на Берое продължи тренировки днес, а към тима се присъедини 25-годишния защитник Янко Костурков. В най-скоро време ще стане ясно дали ще се завърне и халфът Слави Жеков.