Съдийският шеф Костадин Костадинов коментира специално за Гонг големия скандал на мача Вердер – АЗ Алкмаар /2:1/, който е бил ръководен под фалшивото име Райчо Райчев от съдията със спрени права Лъчезар Йонов.

„Просто се радвам, че не е Райчо Райчев. Какво имам да ги коментирам тези съдии. Те всъщност не са съдии. Те са извадени от всички ранглисти. Не желая нито да ги чувам, нито да ги виждам, нито да ги коментирам. Просто решението, което взехме преди една година да им спрем правата, за сетен път се доказа, че е било правилно. Това са същите тези хора, които миналата година първо отидоха веднъж без разрешение до Венецуела, а след месец или два пак така ходиха и до Аржентина. Това са трима от общо шестимата, които бяха в Южна Америка тогава“, заяви Костадинов.

„Аз си водих снощи собствено разследване, за да разбера дали наистина това не е бил Райчо Райчев. Но се оказа, че момчето не е напускало България. Лошото е, че са се представили под чуждо име. Прочетох в някои от нашите сайтове, че Вердер скача на български съдия. След което най-нормалното нещо е да вляза в сайтовете на Вердер и АЗ Алкмаар и да се запозная с написаното. Има и 30-40 снимки. Вижда се, че не е Райчо, а пловдивската бригада“, добави съдийският шеф.

„Разговарял съм с директора на първенства и турнири и смятам, че е добре да информираме двата клуба, че тези съдии нямат нищо общо с българския футбол и нашето съдийство. Ако влезете в сайта на Вердер, ще видите, че се говори за 10-минутно продължение, за наказателен удар за Алкмаар, който е спорен, за пряк свободен удар в 99-ата минута, който по чудо не води до изравняване на резултата от Алкмаар. Аз не съм гледал мача и не мога да коментирам, така пише в сайта на Вердер. Тези техни действия могат да говорят за много неща. Никой не кани така съдийски бригади да ходят до Южна Америка току-така, като самолетният билет струва най-евтино 2400 евро. Райчо Райчев може да си ги гони по съдебен път, ние като спортна организация не можем нищо да направим, освен да информираме.“

„Има мениджъри, които организират тези контроли. Ти няма как да се назначиш сам за съдия на даден мач. Това си е работа на отборите - да видят с кого работят“, завърши Коце Костадинов.