Кметът на град Стара Загора професор Светлин Тенчев излезе с официално писмо, в което апелира местните фирми да помогнат на Берое.

Уважаеми старозагорци,

Уважаеми дами и господа,

Изпращаме това писмо до повече от 100 старозагорски фирми с надеждата, че ще се откликне с патриотизъм и отговорност по един наболял проблем, касаещ реномето и рейтинга на нашия любим град, а именно състоянието и перспективите на най-обичния спорт в града ни - футбола.

Вече е въпрос на чест за всеки град да защищава цветовете на родния си футболен клуб и не случайно в последните няколко години се утвърдиха някои общински футболни отбори. Тази практика обаче не е в състояние да обезпечи необходимият финансов ресурс и подобни отбори като правило не издържат изпита на времето, а са само един временен вариант, докато се намери истинската формула на успеха. Всички знаят, че футболен тим се руши лесно, но сетне за създаването му трябват много средства и време. Знаем как в градовете Русе и Плевен, Враца, Пловдив и др., футболът изпадна в криза, което пък оказа своето негативно въздействие и за цялостното развитие на тези градове.

А проблемът с издръжката и управлението на футболните клубове не е някаква тайна. Във водещите западни, а вече и в много източни страни то се извършва изцяло на акционерен принцип. Футболните клубове са собственост или на мощни финансови групи, или на голям брой акционери на базата на местния патриотизъм - така са Реал, Барселона, Манчестър Юнайтед и стотици други. В тези градове издръжката и успехите на футболните клубове са не само въпрос на чест и престиж на феновете, но са се превърнали в религия за местните хора. Истината е, че в Европа, в която надяваме се и всички ние искаме да живеем, на футбола се залага и ще се залага много, тъй като той ще продължи с още по-голяма сила да оказва въздействие върху реномето на всеки един град.

Не така стоят нещата в България, но това е резултат с оглед пропилените преходни години. За съжаление не прави изключение в това отношение и нашият град, където футболът в последните 20 години вегетираше между А и Б група с мрачни периоди на пълен колапс. А Стара Загора е футболен град, с голям авторитет в страната. Макар и като спомен, но в нас отеква онази 1986 г., когато ФК "Берое" взриви хилядите свои почитатели с шампионската титла, а след това доказахме дори и на такива грандове като Ювентус, че в Стара Загора се играе европейски футбол.

Последваха обаче мъчителни години на прехода, а заедно с това мъчителни и за най-любимия спорт на заралии. Всички знаем какви невероятни усилия и средства трябваше да се приложат през последвалите две години, през които отборът на Берое премина през всичките кръгове на ада, наречен български футбол. За да заеме отново и то достойно мястото си сред отборите на нашия футболен елит.

Днес нашият отбор отново доказа, че е един от най-силните в България и донесе огромна радост на всички старозагорци със спечелването на Купата на България. Пред клуба стои невероятният шанс да играе в европейските клубни турнири и да премери сили с най-добрите отбори в Европа. През последната година отборът показа мъжество, дух и непримиримост, каквито малко клубове в България могат да покажат, и се завърна там, където му е мястото - сред елита на България и Европа. "Берое" има славна история и героично настояще. Ето защо ние всички трябва да се опитаме да осигурим стабилно, спокойно и светло бъдеще. Перспектива, която да радва всички старозагорци.

Нашият любим град е дал на България и европейския футболен свят толкова много. Тук се раждат ежегодно футболни таланти от висока класа и не можем да не споменем, че само година на упорит труд беше достатъчна юношеският ни футбол да се пребори за бронза в републиканското първенство, оставяйки пред себе си само софийските грандове. Не можем да забравим също така, че публиката на Берое е мечта за всеки един отбор в страната, че в Стара Загора ходят на мачове повече зрители, отколкото на отборите на Левски и ЦСКА. Какви са възможностите да бъде подпомогнат ФК "Берое"? В Стара Загора работят и печелят популярност стотици успешни фирми в енергетиката, строителството, аграрното производство, търговията, индустрията и др., които са в състояние заедно, като акционери и в името на една патриотична градска кауза да докажат, че нашият футбол е бил, е и ще бъде доминиращ фактор във футбола на България. Това може да бъде постигнато, ако старозагорският бизнес се обедини около идеята за създаване на едно акционерно дружество, без мисълта задължително да се печели, но за сметка на това да се помогне за издигането на футболното реноме на нашия град. Ако всяка една от многобройните старозагорски фирми, съобразно своите възможности отделя месечно определена сума, например срещу реклама или под друга форма, бихме могли да осигурим един не голям, но достатъчен годишен бюджет за ФК "Берое".

През последната година ние, като ръководство на Община Стара Загора, направихме всичко, което е по силите ни, за да помогнем на "Берое" в трудния момент. В началото на годината предвидихме в бюджета на Община Стара Загора 350 000 лв., които изцяло са преведени. Община Стара Загора винаги е правила и ще прави всичко, което е възможно, за да подпомага футболния отбор "Берое, защото това е една от емблемите на града и ние нееднократно сме изразявали готовността си да окажем помощ. Ние разбираме, че тази сума не е достатъчна, и именно затова продължаваме да търсим и други варианти. Опитахме се и направихме максималното в тази трудна от финансова гледна точка ситуация за всички. Община Стара Загора подпомага "Берое" и по друг, косвен начин, но също изискващ средства - цялостна поддръжка и издръжка на стадион "Берое", включително хигиенизирането преди всяка среща, както и осигуряването на транспорт при пътуванията в други населени места, било то гостувания или лагери. За последните 2 години на стадион "Берое" са направени капиталови разходи за около 1 млн. лв. В тях се включват ремонти на седалки, тренировъчно игрище, зали на стадиона, огради и други текущи ремонти. Отделно от всичко това издръжката на стадиона е около 80 000 лв. на година, което несъмнено също е в помощ на футболния отбор. Ние ще продължим да помагаме на отбора и в бъдеще, но усилията ни ще бъдат насочени най-вече към подобряване състоянието на стадиона и привеждането му във вид, който отговаря на най-новите изисквания за провеждане на футболни срещи.

Правим всичко това водени единствено от уважението си към отбора и феновете. Нямаме никакви други цели или мотиви. Надявам се, че Вие също ще помогнете в нашата обща кауза. Благодарим на всички фирми, бизнесмени и граждани, които вече се включиха и помагат на отбора по един или друг начин. Надяваме се, че те ще продължат това свое начинание и ще запалят по каузата още хора.

Очакваме официален отговор до края на месец май от всички Вас, които имате готовност, желание и възможности да помогнете на "Берое". А Вашата помощ със сигурност ще бъде оценена много високо и достойно от всички старозагорци и цялата футболна общественост в България.

Проф. Светлин Танчев

Кмет на Община Стара Загора"