Шефовете на българските клубове се обединиха около мнението, че парите постъпващи в клубовете от телевизионните права трябва да бъдат увеличени. Това стана ясно след края на срещата, която бе организирана днес в „Царско село”.

Инициативата бе подкрепена от всички представители на ПФЛ, БФС, както и на 14 клуба от А група, с изключение на Берое и Черно море, които не изпратиха свои длъжностни лица, които да присъстват на събирането.

На пресконференция след събитието, на която присъства единствено говорителят на БФС Борислав Константинов, бе пояснено, че в рамките на един месец ще бъде създадена работна група от представители на БФС, ПФЛ и 7 клуба. Тези експерти ще трябва да изготвят и да направят предложение, за да може тази схема да проработи още през следващия шампионат.

„Целта на срещата бе да се обсъди продуктът наречен български футбол, за да бъде той продаван на много по-висока цена, за да може част от издръжката на клубовете да се покрива с тяхната продукция. Знаете, че клубовете са в сферата на забавата и шоубизнеса и всички са единодушни, че мачовете, които се предават по телевизията не са добре платени. Всички единодушно стигнаха до заключение, че трябва да се вземат мерки в по-кратки срокове, за да може от следващото първенство на България да влезе в сила тази схема”, заяви след края на срещата Борислав Константинов.

„Всичко се свежда до следното – до телевизионни права, до правото на клубовете да получават онзи дял от това, което те предлагат. Всички хора в залата се съгласиха с това. Единодушно бе подчертано, че парите получавани от футбол в клубовете в това, че предлагат зрелище всяка събота и неделя, не са достатъчни. Срокът е до един месец, или до края на април трябва да постъпят такива предложения. Цели се усилване на цените, усилване на пазара. Затова се прави комисия и никой все още не може да прецени стойността. Тези хора се събраха, защото са загрижени и взеха първата важна мярка”, каза още говорителят на БФС относно случилото се на срещата.

След края на заседанието, на което почти всички присъстващи представители са взели думата, нито един от шефовете не пожела да поясни пред журналистите какво точно се е случило на нея.

Шефът на ПФЛ Валентин Михов също бе лаконичен: „Много съм доволен от срещата. За първи път имахме единение по всички въпроси. Просто благодаря за това, което стана, но може би трябваше да стане преди две-три години. Много джентълменска среща.”