Полузащитникът на Литекс Радостин Кишишев е един от най-опитните футболисти в българското първенство, и е в основата на успехите на „оранжевите” през есенния полусезон. Изявите на Кишишев и съотборниците му в Ловеч изведоха Литекс до първо място в класирането на А група, и ветеранът не крие, че дори не е мечтал за подобно нещо.

Ето какво заяви Радостин Кишишев пред официалния сайт на Литекс.

- Как оценявате представянето на Литекс през есента?

- Като се има предвид, че началото бе трудно, в най-големите си мечти не съм предполагал, че ще бъдем на върха по това време. След отпадането от БАТЕ тимът бе сломен. Физически и психически. Тогава някъде паднахме и от Пирин в Ловеч. Не виждах как отборът ще се вдигне. Но стана. Сезонът бе страхотен за отбора на Литекс. Нашият отбор е заслужено на първо място. Извоювахме този успех с много труд и желание. Както от наша страна, така и на треньорите и ръководството.

- Каква е основната причина за преобразяването на тима?

- Много може да се говори по този въпрос. Всеки си има мнение. Моето е, че ние си повярвахме в един момент, че можем да постигаме добри резултати. Литекс бе затормозен психически от незадоволителния минал сезон, ако можем все пак така да го наречем. Все пак спечелихме Купата на България, но не станахме шампиони. Спряхме да се заблуждаваме, че сме големи футболисти. Започнахме да работим повече. Да изпълняваме изискванията на треньора, а не всеки да си играе по неговите правила. Помагахме си на терена повече. Отборът стана колектив през последните месеци. Усеща се, че сме по-сплотени. И не на последно място - правим по-малко грешки и логично получаваме по-малко голове.

- Какви са целите на Литекс това първенство?

- В момента сме на първо място в класирането. Нормално е желанието ни да бъде да сме там и след 30-ия кръг в "А" група. Продължаваме да играем мач за мач. Да търсим победата навсякъде и срещу всеки. Рано е за сметки.

- Как виждате тима в сравнение с останалите водещи отбори?

- Имаме нужния ресурс. Имаме футболисти. Трябва обаче да се борим много. Както през последните месеци. Всички в отбора са доволни от това, което постигнахме през есенния сезон. Аз като капитан на отбора мога да им кажа, че всичко обаче вече е минало. Стартираме пролетния дял само с две точки преднина пред втория в класирането. Скоро никой няма да помни резултатите от есента. Те остават само за статистиката. Чакат ни нови предизвикателства и сериозни мачове.

- Все пак какво мислите за конкуренцията - Левски, ЦСКА, Черноморец, Локомотив Сф?

- Конкуренцията не ни интересува. Гледаме нашия отбор най-вече. Литекс показа добри игри тази есен. Може да се гордее с някои мачове. Надявам се така да бъде и занапред.

- Защо се стигна до онова 0:3 в Стара Загора?

- На всеки отбор се случва да загуби. Това бе просто един мач. За съжаление не успяхме да прибавим три точки и да увеличим преднината на върха. Всяко зло за добро. Тази загуба ще ни свали на земята. Едни пет точки на върха можеха да ни донесат фалшиво самочувствие. А то можеше да ни изиграе лоша шега.

- Какво е нивото на първенството към днешна дата?

- Нормално средно европейско. Не мога да кажа, че е суперслабо. Суперслаба е организацията на някои места, безпаричието също е проблем. Няма публика. Никой не може да ме убеди, че нашите играчи са слаби и нямат качества. Напротив. Липсата на публика е голям проблем. Представете си на всеки мач да има по 15 000 - 20 000 зрители. Гарантирам ви, че това, ако се случи, всеки ще дава много повече от себе си. Ще иска да се развива. Ще има желание.

- В сравнение с предишния ви престой в България виждате ли голяма промяна сега?

- Нямаше толкова чужденци. Тогава се разчиташе повече на българи. Една от съществените разлики е, че сега отдолу не излизат достатъчно таланти. Виждате, че вече се радваме, когато футболист бъде продаден в Русия и Украйна. Тези първенства като финансови параметри са много пред нас, но като игра не им отстъпваме много.

- Използват ви като десен бек и дефанзивен халф. Къде ви е по-лесно?

- Справям се и на двете места. В колективен план на десния бек съм по-полезен на отбора. Иначе в личен план като дефанзивен полузащитник се чувствам много добре.

- Приключихте ли с националния отбор?

- Бях приключил преди две години. Станимир Стоилов обаче ме извика за няколко мача заради проблемите в лявата зона. Надявам се, че съм изпълнил това, което се искаше от мен. Имам 88 мача за националния отбор. Това са 13-14 щастливи години от футболната ми кариера.

- Кога България ще се класира за голямо първенство?

- Първо, когато има шанс при жребия. Второ, когато всички добри футболисти са на разположение на селекционера. Важно е около тима да има спокойствие. И търпение. Естествено, че някой би казал, че от 5-6 години все търпим...Аз бих му отговорил, че в последно време се забелязва огромна нетърпимост към националния отбор. Далеч съм от мисълтта да държа сметка на медиите или да им казвам какво да правят, но просто момчетата и селекционера се нуждаят от толерантност и разбиране.

- На 35 години сте. До кога смятате да играете голям футбол?

- Много пъти са ме питали. Както мога да играя още 6 месеца, така мога да остана на терена още 2 години и шест месеца. На тези години трудно се поддържа форма. Когато усетя, че изоставам от съотборниците ми, тогава ще настъпи мигът, в който трябва да взема неизбежното решение да спра.

- Възнамерявате ли да останете във футбола?

- Да, на 99 процента. Времето ще покаже като какъв. Предполагам като треньор.