„Ако надделее футболната демокрация, а не бюрокрация, ще има успех. Нямаме лична кандидатура”, обяви изпълнителният директор на ПСФК Черноморец –Бургас Пламен Киряков по темата предстоящия конгрес на БФС.

Един от шефовете на акулите коментира трудното финансово положение на клубовете у нас с думите: „Проблемът не е само с финансирането. Има го при всички отбори. Не ЦСКА, а българският футбол е фалирал! Преди се говореше за Ботев и Черноморец, сега за ЦСКА, утре ще е друг голям отбор. Всичко зависи от състоянието на собствениците. Не сме намерили решение на проблема. Приходите в Левски, ЦСКА, Ботев, Черноморец и т.н. от дейността на клубовете независимо от представянето в първенството са крайно недостатъчни. Реално от телевизионните права получаваме 200-400 хиляди лева на година, а това е една 10-та от необходимия бюджет. Ако собствениците загубят интерес, настъпват проблемите. Босовете хвърлят пари във футбола, а връщането към тях е само като имидж и не винаги той е добър. Ние стартирахме като ЦСКА преди две години. Решението е затягане на финансовата дисциплина и негоненето на купи и титли, а и продажба на състезатели. Най-успешното перо е трансферът на футболисти. За 2,5 години сме спечелили около 7 милиона лева от това и така се помага погасяването на задълженията”.

В актуално студио „Дерби” Киряков обаче не скри: „В Черноморец положението вече се стабилизира и започваме да мислим за по-добро представяне. Както и президентът Митко Събев каза най-трудните времена са зад гърба ни. Новият формат на първенството и по-малкият брой на отборите води до по-силна конкуренция. Получиха се в началото изключително изненадващи резултати. Няма обаче да се предадем без бой! Разчитаме на нюха на треньора ни Димитър Димитров за футболисти, които са недооценени в чужбина. Представяме ги 1-2 години на сцената и после ги продаваме. С децата е много по-сложно, но и социална задача. Юношите при нас нямат централна роля с малки изключения от 10 години насам”.

Относно подкрепата и подписа на бургазлии в писмото до премиера Пламен Орешарски относно евентуалната възможност Газпром да се превърне в основен спонсор на Левски, Пламен Киряков поясни: „Логичното е Газпром да е спонсор на първенството, а не ползите да са само за един отбор. Всички сме наясно защо Газпром идва да инвестира – заради правителствения натиск. Спортът в момента не може да съществува без държавна помощ, но е нужна форма тази помощ да стигне до всички”.

Изпълнителният директор на Черноморец коментира още делата и претенциите на бургазлии към други клубове: „Има дело във ФИФА за правата на Абел Анисе, като страните са ЦСКА, Мадам Ба и Анисе. Чакаме крайно решение защото доказателствата са приети. Има един казус относно правата за Мишел Платини и ние претендираме за лихвени неустойки за забавяне на ЦСКА при плащане на сумата в Софийски градски съд, но сега е на етап събиране на доказателства. С Левски има едно висящо плащане, което се надяваме скоро да бъде оправено относно трансфера на Пламен Димов – две вноски по 70 хиляди лева”.

Киряков обяви и готовността на клуба и стадиона да приемат европейски мачове: „Стадион „Лазур” може да приеме мачове от групите на Лига Европа, плейофи Лига Европа и евентуално плейофи Шампионска лига. Като за последното не сме покрили всички изисквания като брой парко места. При съдействие от Общината със затваряне на улици около стадиона, можем да осигурим нужния брой места за паркинг. Трябва да бъде разширена още микс-зоната и всеки сектор на стадиона да има свой медицински пункт. Имаме готовност на осъществим всички тези изисквания”.