Защитникът Мартин Кавдански вкара гол при победата на Локомотив над Сливен и с играта си заслужи отново висока оценка за представянето си. Това бе повод той да говори пред медиите, този път в София.

Самият футболист сподели, че е доволен както от своята игра, така и от тази на отбора в първите пролетни кръгове на първенството. „Предстои ни тежко гостуване на Литекс”, реалист е Мартин. „Но не е невъзможно да победим. Локомотив има сили да победи всеки един отбор в първенството. Дължим добрата си форма на отличната подготовка в Испания, където играхме с много класни отбори.”

Кавдански обясни как върви общуването в съблекалнята и на терена в тима от Пловдив. „В Локомотив си говорим на български, въпреки многото чужденци”, сподели Мартин. „По време на мач обаче се случва и да говорим на френски, за да се разбираме по-лесно.“

Защитникът сподели, че треньорите в България грешат като не налагат младите таланти. „В България има доста таланти, но българските треньори се страхуват да налагат млади играчи. Имах късмета на 18 години да изляза в чужбина, след това се прибрах и отидох в отбор, в който не се страхува да налага млади футболисти. Имах щастието да работя със Стевица Кузмановски, който не се страхуваше да налага млади футболисти. Но и играчът трябва да има характер и да си използва шанса.”

„В Европа може би имат мнение за нас, че нивото на българския професионален футбол не е много добро, откровен е Мартин. Манталитетът и характерът е много важен в Европа. Там първо гледат дисциплината и след това качествата. Трябва много работа. Това е най-важното.”

Кавдански се чувства много добре в Локомотив (Пд). Мартин си спомни, че престоят му в Славия е бил тежък. „Преди да отида в Локо Пд бях 3 години в Славия”, спомни си Марто. „Беше тежко. Излязоха в пресата различни неща. Бил съм ненужен в отбора.И други глупости се пишеха. Отказах да подпиша нов договор със Славия, но причините ще си ги запазя за себе си. Отидох в Локо Мездра с надеждата, че ще мога да си намеря отбор в чужбина. 5-6 дни преди старта на първенството отидох в Пловдив, когато селекцията беше завършена. Беше ми трудно, защото ме използваха като ляв или десен бек. Сега обаче си изкарах подготовка с Локо Пд и вече си играя като централен защитник. За отбора бяха важни контролите, които изиграхме със силни отбори.”

Кавдански говори и за настоящето първенство. „Най-логично ми изглежда Литекс да стане шампион”, заяви Мартин. „Но има доста мачове до края. Не можем да кажем и кой ще спечели места в Европа, надявам се Локомотив да е един от тези отбори.”

Накрая Мартин Кавдански не скри желанието си отново да излезе да играе в чужбина. „Надявам се другото лято да изляза отново в чужбина”, откровен бе Мартин.