Триетажната сграда на кампуса „Гнездо на акули” вече е готова на етап груб строеж. С ролята на главен изпълнител се справи фирмата „Евробилдинг инженеринг”, съобщават от пресслужбата на Черноморец Бургас. Спортно-тренировъчната база на клуба е рожба на известния архитект Станислав Николов и заема 32 дка в близост до летището в квартал Сарафово. Първата копка беше направена на 14 юли м.г.

В сградата с 5000 кв.м разгъната площ ще се помещават ултрамодерен медицински център, физиотерапия, фитнес и уелнес центрове, зали за теоретическа подготовка, кабинети за администрацията, ресторант, библиотека, видеозали, пансионат.

Проектът на Черноморец Бургас изстрелва клуба далеч преди останалите в България и го доближава още повече до западноевропейските стандарти. Като консултант по реализацията му беше привлечен Данте Каречи от швейцарския „Грасхопърс”, където е отговарял за подобна база.

Готови в завършен вид на кампуса са поливната система, газовото стопанство, двете рампи за тичане под наклон, натоварващите стълби. След седмица ще започне монтажът на съоръженията за пречиствателната станция.

Двата терена с естествена трева вече се ползваха от представителния мъжки тим, който ще продължи да тренира на тях и по време на лятната си подготовка. Любопитна подробност е, че едното игрище е изградено с български чимове от Монтана, а другото е със зелено покритие от сорта „Херкулес” от Гърция. Вносният терен е по-издръжлив при ниски температури и зимни условия.

Поливането на тревата става със сондажна вода, която е проверена с пълен химичен анализ. Използват се две цистерни с вместимост от по 30 кубика всяка. Сега между тях се прави „байпас”, за да може да се разполага с 60 кубика през лятото, когато ще се наложи по-често поливане заради високите температури.

До 10 дни ще се предаде за ползване и терен №3, който е с изкуствено покритие. Тревата е залепена, предстои разстилането върху нея на гранули и кварцов пясък.

На кампуса сега предстои оформянето на външната канализация. С конкурси ще бъдат подбрани изпълнителите на довършителните работи. Очаква се официалното откриване на „Гнездо на акули” да стане в края на месец септември.

При разработването на проекта са използвани най-добрите образци от елитни западноевропейски клубове, като според всички новото съоръжение, което е първо за България, ще отговаря на най-новите изисквания за качествена физическа, тактическа и теоретична подготовка, както и за възстановяване и почивка на футболистите от Черноморец Бургас.