В клубния сайт на тима от Каварна вече върви обратното броене да дните, часовете, минутите и секундите до първия мач на Калиакра в А група. Той е в събота от 18 часа на стадиона в „Овча купел” срещу Славия.

Град Каварна се готви за поредния рок фестивал, но футболните фенове тръпнат за предстоящото участие на местното „Каляри” в първенството.

Мина времето на сладките мечти за влизането, изживяването на радостта от раздялата с Източната Б група и трудната подготовка на отбора за участие в елитната ни футболна група. Подготовка, която включваше мащабна селекция, осъзнаване на разликата от Б и А групи, лагерна подготовка и много контроли. Кой каквото правил, правил, време е за мачовете на истината.

Много са козовете на Калиакра, за да играе „Всичко коз” при участието си в А група. Ще се опитам накратко да ги спомена.

За мен най-важният коз ще е треньорът Филип Филипов. Млад, но с опит и най- важното с качества и много амбиции. Фичо едва ли си представя отборът му просто да живурка при майсторите. От друга страна е реалист и знае какво е някои от играчите да не са играли тук и затова направи толкова мащабна селекция. Повече от един отбор футболисти бяха взети с цел Калиакра не само да запази мястото, но и да има отбор за 2 – 3 години напред. На него му трябва време, за да покаже отборът, това на което е способен. Много трудното начало ще е важно и за самочувствието на тима.

Филипов е доволен от всички и заявява, че ще разчита на всички, но е наясно, че ще има футболисти, на които ще разчита да изнесат тежките срещи, а всички се очертават като такива. За треньора е много важна подкрепата на кмета Цонев и президента Василев.

Като много важен „коз” за Калиакра са и футболистите. Споменах за селекцията. Бяха взети опитни и можещи футболисти, като вратарите Йордан Господинов и Мирослав Радев, Антон Петров, Ивайло Раденцов,Марко Марков, Светльо Петров, Николай Петров, Мартин Димов, Георги Филипов, Димитър Чечев, Иван Здравков да не ги изброявам всички. Едно ги обединява тези играчи, да докажат, че в тях има много футбол, както и в тези, които остават от миналата година като Иван Райчев, Четин Седула,Антон Димитров, Георги Станчев,Георги Кичуков, Делчо Стоилов, Иван Петков, както и останалите, не споменати от мен, трябва да носят радост на каварненци и техният кмет Цонко Цонев.

Споменах, че тези дни Каварна е рок метъл столица, а Цонко Цонев е Кметъл. Но той мисли и за спорта в малкото морско градче, което освен футбол ще гледа и волейбол с марка А група.

Много важен „коз” ще е кметът. Цонко ще трябва в „движение” да разбере разликата между Б и А група и като финанси и като мислене. Сбъдва се мечтата му от зимата да играе срещу любимия ЦСКА и Левски, но ще трябва да свикне, че победите няма да са толкова чести както на Изток в Б група. И трябва да е разумен и да се прави драми от всеки неуспех. И безрезервно да вярва на Филипов и момчетата. За тази цел президентът Венци Василев и дясната ръка на Кметъла Мартин Башев трябва да укротяват емоциите на Цонко.

Каварненци ще играят домакинските си срещи на осветление и от късен час. Това предполага пълна подкрепа на привържениците от града и околните населени места. Защо не и от много по-населения Добрич, където няма да гледат по-близо футбол с марка А група. Феновете също трябва да осъзнаят, че при майсторите е много по- трудно и да дадат кредит на доверие на отбора и спортно техническия щаб.

Така Калиакра, обединена с феновете, може да избегне досадното за много отбори „те танцуваха само едно лято” в А група. Другото е лесно. Пропадане надолу, което никой не го желае. Тогава ще е безсмислено да се държат толкова много футболисти, а и повечето са тук заради А група. При провал най-разочарован ще е Кмета, който живее със спорта в Каварна. И едва ли ще има нужда от наглед дребни, но важни неща като обновения клубен сайт, зареждан редовно с актуална информация и ново и красиво лице на пресаташето на клуба.

Край нос Калиакра се готвят да успеят. Защото искат и знаят как. Тук са овладели Вятъра чрез ветрогенератори, защо да не подчинят и Слънцето да грее усмихнато над Футболна Каварна...