Съвместна публикация на вестник Стандарт и gong.bg

В Левски оплескаха здраво нещата! Трети ден обаче не мога да разбера защо. Няма нито една логична причина, за това, което „сините" причиниха на своите фенове. Здрава битка за първото място с една точка разлика от вечния съперник преди този кръг. Демонстрираната апатия в двубоя срещу Локомотив (Сф) обаче е непонятна дори за психолог-нобелист. По-вероятно е да разберем най-сетне какво се съдържа в българските колбаси и млечни продукти, отколкото какво става с Левски?

Излишното преекспониране на елемента „дузпа" във футболната игра даде спокойствието и дори самочувствието на „сините", че това наистина е единственият им проблем. Левски заприлича на помпащ мускули младеж, който дни наред се гласи за среща с хубаво момиче. И който се има за много привлекателен, но в крайна сметка отива на срещата, без да се е къпал или сменил дрехите. И срещата логично се проваля. Само с чар не става, трябва подготовка, подход и реална преценка на ситуацията.

Първенството никак не е приключило откъм интрига за титлата. Мнозина се опитват да изкарат на повърхността подобна теза, но тя не хваща. Поне не и в лагера на ЦСКА. Наставникът Любослав Пенев много добре разбира, дори го признава, че в Перник видя бледо подобие на желания като визия тим. В един момент от изминалата седмица обаче се видя коренно различното състояние на духа в двата гранда.

От „Армията" излезе информация, че е дошъл испански медик за прегледи, също така се е постигнала договорка за още специалисти от Пиренейския полуостров от лятото. В същото време от Левски се бяха надули като варени бобове след едно почти безлично представяне във Варна срещу невероятно посредствения Черно море. И пускаха на медийния циклостил повече декларации и закани, отколкото тренировки бяха проведени за същото време. А за съществуването на интригата може да се оправдае още след няколко дни. Просто защото Левски гостува на неизвестно защо имащия каквито и да е претенции през този сезон Литекс. И дори с играта си срещу Локомотив (Сф) може да вземе нещо в Ловеч.

Националният ни треньор продължава да подкопава реномето си повече от редовно. И докато веднъж на месец-два има шанс да го балансира в мачовете на държавния тим, то в „А" група Литекс продължава да изумява. До момента всеки втори мач на „оранжевите" не е победа, което за отбор с вечни претенции в последните десет години е меко казано странно.

Но дотук, бързам да премина на позитивна вълна.

А Локо-то го заслужава с пролетната си игра. Намерили своя голеадор в лицето на Мартин Камбуров, железничарите не просто се движат в правилния коловоз и на правилните релси, те летят, най-вече поради съчетанието си на трупане на точки с резултатна игра. И заслужено заеха полагащото им се място в призовата тройка. Остава да бъде решен веднъж завинаги проблемът с манталитета и постоянството, защото само преди два сезона в „Надежда" се играеше мач за титлата, кръг преди края и сривът беше повече от комичен. Последните две ръкопляскания в този кръг са за Черноморец и Черно море. Бургазлии твърдо и упорито следват своя модел, зададен от европейския си щаб, а варненци не искат да се откажат от подножието на върха.

Освиркванията са доста. Глупаците обаче сме ние. Стойко Сакалиев си го каза: „Просто залагайте като знаете как ще завърши даден мач!" Крайно време е да го послушаме. И да залагаме, вместо да циврим, като онзи беловлас старец на „Овча купел", дошъл да се порадва на любимия си тим, с когото вероятно е набор, навръх рождения му ден. Защото усещането за абсолютно безсмислие, когато трябва да предъвкваме поредните предварително ясни развръзки нагарча. А понякога просто предпочитаме да си останем със свеж дъх в устата. Като в някоя цветна телевизионна реклама. И не искаме тъжното риалити да продължава.