Те често биват наричани дванадесетият играч, а в голяма степен атмосферата по време на всеки мач се създава именно тях. Феновете имат особено място, когато говорим за футбол и спорт въобще, а доказателствата в полза на това твърдение са немалко и по родните терени.

През изминалите 20 кръга в майсторския ни ешелон неведнъж станахме свидетели на какво са способни привържениците. От невероятно пиротехническо шоу, през изобретателни скандирания и песни, до искрена подкрепа от близкия покрив или хълм.

Феновете у нас умеят да засвидетелстват любовта към отбора си по възможно най-изразителния начин, но това е в кръвта и на запалянковците по европейските терени, които също нееднократно впечатляваха през изминалите месеци. 

И все пак носейки гореща балканска кръв, у нас запалянковците успяват в рамките на 90 минути да покажат богата палитра от емоции.

Още в мача от 7-я кръг на А група между Ботев и Черно море, насред августовската жега, привържениците на домакините с димки и факли изпълниха пъстра хореография.

Същевременно, въпреки че в момента ЦСКА не играе в първата ни дивизия, феновете на тима остават все така атрактивни и интересни с изявите си по трибуните. „Червените поддръжници“ спретнаха истинско шоу, обагрено в цветовете на любимия им тим по време на сблъсъка между Спартак Плевен и ЦСКА  от осминафиналите за Купата на България. В началното на второто полувреме „армейците“ извадиха арсенала си, за да създадат наистина запомняща се атмосфера.

А по време на четвъртфинала в същия турнир между „армейците“ и Созопол, феновете на софиянци разгърнаха фантазията си, за да направят това:

По традиция запазеното време за привържениците на Левски е началото на второто полувреме. Именно това са минутките, в които „сините“ излизат на преден план, за да покажат какво са планирали в продължение на дни. Димки, факли, различни пироефекти, заря….това е са само част от средствата, които в своята цялост се превръщат във феерия от светлини, жълто-син дим, а сред него горящи факли. Привържениците на тима от „Георги Аспарухов“ правят своето „мини шоу“ по време на всеки двубой на любимия им отбор, но когато настъпи моментът за голям сблъсък, каквито несъмнено са мачовете с Лудогорец, Литекс, Ботев…мащабите на „представлението“ придобиват далеч по-грандиозни размери.

Фенове на Левски

източник: LAP.bg

Така през октомври в началото на втората част на мача Левски – Лудогорец феновете не само впечатлиха с хореография, но успяха и да прекъснат за малко двубоя, тъй като гъстият дим от една от пуснатите димки ограничи значително видимостта.

Като една от най-горещите публики у нас се слави тази на Берое. Старозагорци многократно са будили възхищение с отдаденост, пламенна подкрепа и интересни хореографии, които разгръщат не само на стадиона под Аязмото, но и при гостуванията на своя тим.

Далеч от цялата тази суматоха някои привърженици имат за любимо място за следене на мачове покрива, даващ видимост към терена или недалечния хълм. Оставяйки чисто социалната страна на въпроса, няма как да не отбележим чара и романтиката на този тип наблюдаване на футболни срещи. А той се е превърнал в нещо като традиция на двубоите на Монтана и Пирин Благоевград.

Доста по-спокойно е в ложите, където обикновено освен известни личности, има и куп красавици. Именно сред изобилие от женска прелест бе забелязан и легендарният нападател на Левски Наско Сираков, който бе решил да проследи мача между Литекс и Лудогорец от 19-я  кръг.

А отмествайки поглед на запад също можем да видим ентусиазирани привърженици. Неотдавна „ловци на автографи“ издебнаха мениджъра на Манчестър Юнайтед Луис ван Гаал. Това се случи непосредствено преди мача с Уест Хем от 14-я кръг на Висшата лига, когато холандецът на излизане от тунела уважи запалянковците. А на подобна гледка сме ставали свидетели и у нас, когато симпатична група малчугани наобиколи стража на Левски Боян Йоргачевич на терена, секунди след последния съдийски сигнал.

По време на квалификациите за Евро 2016, което ще бъде излъчвано по каналите на Нова, камерите уловиха много атрактивно изрисувани привърженици, които само загатнаха, че през лятото на следващата година по трибуните на френските стадиони ще бъде наистина горещо.

А докато чакаме Европейското, се надяваме феновете у нас да ни демонстрират още много пъти богатото си въображение и през пролетта, и да ни направят съпричастни на тяхната емоция.