Съвместна публикация на вестник „Стандарт” и Gong.bg

Наскоро отново чух една от историите за Елвис Пресли. Кралят на рока решил, вероятно от скука, да се яви на един от многобройните конкурси за двойници. Изпълнил си номера, а журито му отредило едва четвърто място в крайното класиране. Иронично, нали?

Кумирът на милиони по цял свят явно не е бил достатъчно добър да бъде себе си. В навечерието на вечното дерби в родния футбол главните герои Левски и ЦСКА със сигурност не са в най-добрата си форма. Провалът им в подобен конкурс е гарантиран. Хората трудно биха ги припознали като онези големи "сини" и "червени" тимове, които пълнеха стадиона до дупка. Всъщност Левски и ЦСКА отдавна не приличат на себе си и това не е продиктувано само от изявите им в последния кръг в "А" група.

Теглейки чертата към днешна дата, все пак трябва да отбележим значителното точково, а и явно игрово предимство на "армейците".
Отборът на Стойчо Младенов, не само че няма загуба от началото на шампионата, но не е надиграван от съперник цели 13 кръга. С изключение на кратки периоди в дебютния си мач в Ловеч. Лидерът обаче пропусна шанса да дръпне с 10 точки преди дербито на 2 декември и да влезе с психологическо предимство в битката със "сините". Това изглежда непростимо и нехайно в очите на агитката. Играчите на ЦСКА не включиха риска и експеримента в тактиката за нашенския Супербоул. Двуцифрената преднина в актива, макар в скоби след името на Левски да продължава да виси уж сигурният под формата на три точки мач със същия този Черноморец, щеше да изправи на ринга изключително неравностойни боксьори. Единият с 10 милиона в сметката си, другият с последен шанс за живота си в рамките на този сезон. ЦСКА можеше да играе атрактивно, за публиката, а Левски с мисъл, че зад въжетата са пропастта и скъпият, но стар спомен за Шампионската лига.

Тревожното представяне на шампионите в столичния сблъсък с Локо (Сф) трябва да тревожи Станимир Стоилов. Особено в атака. Цели три седмици Левски не беше играл официален мач за първенство, но футболистите в синьо изглеждаха като грохнали алпинисти на Еверест. Сякаш бяха слезли обратно в базовия лагер, където са забравили флагчето за върха.

От другата страна също имаше схващане на крака. Как така се изморяват при този невероятно лек спортен график в сравнение с колегите им навсякъде из Европа, не е много ясно. Левски тотално обърква феновете си, преди да влезе в битка с врага. Два месеца Топчо е почти перманентно извън групата, онзи ден е капитан. При ЦСКА Чиликов влиза да спасява ситуацията след изравнителния домакински гол, ама като за един месец има-няма половин час игра, няма как да стане. И Левски, а отскоро и ЦСКА уж бъкат с национали - мъжки, младежки, чужди - но голяма полза от това не личи да има. "Червените" трябва да са ядосани. Младенов със сигурност бе извън кожата, а за футболистите по принцип е по-трудно да се определи.

Съживяването на увехналия и унил Левски си тежи единствено на армейската съвест. Влиза Зелето в игра по средата на мача в бургаския квартал "Лазур" и след малко вкарва страхотен гол. И спира победната серия на водача. Също така спира тоталното падане на интригата зад борда на първенството. Емил Тодоров си спечели от раз званието "заслужил майстор на спасената интрига"! Факт.

Останалото в кръга телеграфно звучи така - Славия с новия си супергерой Лазаров пак победи, Локо (Пд) и Берое - също, Йешич пък регистрира най-сетне дебютната си победа в Литекс.
С две думи - Зелето спаси засега интригата в "А" група, така както зелевата чорба спасява новогодишния махмурлук.