Официалният сайт на Литекс публикува дълго интервю със старши треньора Миодраг Йешич преди двубоя от 22-я кръг на А група срещу Пирин. Сръбският специалист коментира изненадващото поражение на „оранжевите” от Видима-Раковски, както и други наболели теми около клуба. Публикуваме интервюто със съкращения.

- Г-н Йешич, излезе ли Литекс от психологическата дупка след 2:3 в Севлиево?

- Убеден съм, че да. Направихме няколко здрави тренировки, които подействаха оздравително на момчетата. Вярно, загубата от Видима-Раковски е много неприятна и дойде в неподходящ момент. Но от друга страна искам да подчертая – нищо кой знае какво не е станало. Просто един провален мач. Моята философия е, че не е срамно да паднеш, срамно е да не се вдигнеш. Сега работим точно по този въпрос. Подготвяме се да повторим резултатите от началото и средата на март.

- Не е за вярване, че един отбор, който цял сезон е последен в класирането и за 20 мача е отбелязал осем гола, вкарва три на Литекс?

- Футболът е такъв. Но най-вече сме си виновни ние. Най-много аз. Поемам пълната отговорност за загубата в Севлиево. Защото аз съм човекът, който определя състава на Литекс. Според мен това бе най-силният мач от началото на първенството. Казвам ви го сериозно. Не сте прави да смятате отбора от Севлиево за тотален аутсайдер. Той играе добре. Щеше да бие ЦСКА. Отмениха им гол. Просто ние не трябваше да подценяваме Видима. Имахме десет чисти голови положения. Ако беше паднал гол в началото на срещата, биехме с разлика. Момчетата се отпуснаха в края и за шест минути ни вкараха два гола. За резултата съм виновен изцяло аз. Игрем ли, както трябва, както ние си знаем, и Манчестър Юнайтед не може да ни отбележи два гола за шест минути. Това е.

- Съгласен ли сте с мнението, че титулярният състав на Литекс в Севлиево не бе най-добрият? Дубала не попада в групата след дербито с Левски, Емил Ангелов е твърда резерва…

- Вижте, аз съм треньор на Литекс и аз определям кой ще играе. Аз правя тактиката и съответно аз понасям критиките. Т.е. знам си работата. Нека журналистите, които уважавам, пишат каквото си поискат. Тяхната работа е такава. Не мога да им се сърдя. Има и нещо друго. Седрик Камбон много ни липсваше. Знаете, контузи се на дербито срещу Левски в София. Бях принуден да използвам други играчи. Добре е, че Камбон вече е възстановен и ще мога да го използвам.

- Как ще коментирате съмненията на някои специалисти, че мачът в Севлиево е уреден?

- Не виждам смисъл да коментирам подобни глупости. Само ще ви кажа, че ако Миодраг Йешич разбере, че му предстои да играе в уреден мач, докато го търсите на стадиона, той вече ще е пред бариерата на “Калотина”.

- На какво отдавате истерията в медиите след провала срещу Видима-Раковски?

- Не работя в България от вчера. Добре си давам сметка за какво става въпрос. Истината е, че има журналисти, които не ме обичат. Те симпатизират на Левски. То няма лошо. Уважавам ги. Вероятно ги дразня, защото победих любимия им отбор с три различни тима – Славия, ЦСКА и Литекс. Искам само да ги предупредя, че утре ще бия Левски на Герена и с Видима-Раковски. Нека са подготвени. Не мога да разбера защо не обичат нашия клуб? Защото има най-добрата база ли? Или най-доброто ръководство? Или перфектните условия за работа? Може би се сърдят, че аз за разлика от други треньори не правя разборите пред медиите, а в съблекалнята.

- Загуби ли Литекс битката за второто място?

- Все още не. Нашата цел остава същата, каквато беше преди началото на пролетния дял. Тогава ви казах – ще се опитаме да спечелим възможно повече точки в първенството. И че няма да бъде изненада, ако Литекс спечели Купата на България. Вървим по план.

- Приемате ли головете на Костадин Хазуров за реванш относно отношението ви към него?

- Прочетох някъде, че едва ли не съм бил престъпник, защото в ЦСКА съм предпочел Евгени Йорданов пред Костадин Хазуров. Да, така беше, но станахме шампиони. Значи съм бил прав. Добри играчи много. Не могат всички да са заедно на терена. Аз лично уважавам Хазуров. След мача в Севлиево отидох и го поздравих. Радвам се, че той се развива така. Наистина много рядко си позволявам да критикувам някого, но ми стана много интересно, когато прочетох един анализ, че Литекс играел, както ЦСКА. Признавам - искам да играем така, но още не сме го постигнали. През сезон 2005/2006 никой не ни броеше за титлата, а станахме шампиони. За 14 мача имаме 13 победи и един равен. С огромна голова разлика. Бихме два пъти Леверкузен, бихме Ливърпул на “Анфийлд”. Ше се радвам да повторя същите успехи с Литекс. Тогава ЦСКА вървеше добре, но в края се допусна отборът да бъде разпродаден и провалът дойде. Може би някои хора искат да се повтори същото в Литекс. Обещавам им – няма да стане. Да забравят.