Новият наставник на Литекс Миодраг Йешич разкри в специално интервю за Гонг, как се е стигнало до договора му с клуба, за целите пред отбора, за амбициите му с ловчанлии.

- За договора си се разбрах много бързо и с няколко думи със собственика на клуба Гриша Ганчев. Преди един ден говорихме по телефона, днес пристигнах в Ловеч и вече проведох една тренировка.

- Познавате ли отбора, който поемате?

- Вие знаете, че аз съм работил в България – в Славия и в ЦСКА. Литекс като клуб и като отбор не ми е непознат. Мисля, че скоро ще опозная напълно всички футболисти. Също така мисля, че отбора има качества и не е забравил да играе футбол. Според мен в отбора има криза породена от липсата на резултати и очаквам още в първия ми мач, Литекс да излезе от тази криза.

- Според Вас Литекс ще успее ли да постигне основната си цел към този момент – Купата на България?

- Естествено, че Литекс трябва да играе всяка година в Европа. Отборът поизостана малко от лидерите в първенството. Но мисля, че отборът ще завърши шампионата на място, което дава възможност да се класира за европейските турнири. Що се отнася до купата – нормално е да се опитаме да я спечелим.

- Смятате ли да промените нещо в стила на Литекс? До този момент отборът играе красиво, създава голови положения, но не може да ги реализира.

- Преди малко казах, че горе-долу познавам всички футболисти. Разполагам с видеозаписи на всички мачове на тима. Някои от тях съм гледал, ще гледам и още. В сряда сме предвидили контрола, в която да опозная още по добре отбора, както и футболистите да опознаят мен и моята философия за футбола. Литекс трябва да покаже своето лице и да води играта. Това е моят стил – и да не се обръща внимание на съперника.

- Ще водите ли свой екип – помощници, с които да работите или ще разчитате на тези, с които бе Ферарио Спасов?

- Говорихме по този въпрос със собственика на клуба и се разбрахме, че до края на седмицата трябва да пристигне асистентът, с който съм работил навсякъде – и в Иран, и в ЦСКА, и в Партизан. Треньорът на вратарите (б.р – Витомир Вутов) остава същия. Другият помощник (б.р – Иван Маринов) също. До края на полусезона ще има и кондиционен треньор. За това говорихме също. След това ще видим какво ще стане.

- Ще изисквате ли селекция през зимата?

- Мисля, че засега не мога да говоря за селекция. Трябва да се опитаме оставащите четири мача за първенство и един за купата да ги изиграем по най-добрия възможен начин и да постигнем максимално добри резултати. И след това ще видим - в зависимост как са се представили футболистите, ще преценяваме дали на някой пост ще трябва да правим допълнителна селекция.

- Феновете на ЦСКА Ви обичат много. Притеснявахте ли се от този факт преди да подпишете договора? Още през първия пролетен кръг ще гостувате на стадион „Българска армия”.

- Цяла една година работих с голямо удоволствие на стадион „Българска армия”. Поздравявам всички фенове на ЦСКА. И искам да им пожелая техния тим да спечели всички мачове освен мача с Литекс.

- Сменихте Ферарио Спасов и в ЦСКА и станахте шампиони. Сега отново го сменяте в Литекс. Виждате ли някаква поличба в това. Всъщност говорихте ли с г-н Спасов днес?

- Не съм пристигнал за да говоря с него. Това го казах и като пристигнах в ЦСКА. Наистина тази смяна се получава за втори път. Но това е нормално. Навсякъде се правят промени и идват нови треньори. За втори път сменям Ферарио Спасов. Аз казах и като дойдох в ЦСКА. Това е нещо напълно нормално. Сега не се променило нищо. Познавам го като човек и треньор. Повече не искам да коментирам.