Старши треньорът на Литекс Миодраг Йешич заяви, че няма да робува на имена и ще разчита на тези, които се представят най-добре.

- Г-н Йешич, остават три дни и само още една контрола (Атобе, Казахстан) до края на лагера в Анталия? Каква е оценката ви за подготовката в Обединените Арабски Емирства и Турция?

- Смятам, че като цяло свършихме това, което си бяхме поставили за цел. Единствено на първите тренировки в България имахме малко трудности заради студеното време. В Дубай всичко премина, както го бяхме планирали. Четирите контроли, които изиграхме, бяха срещу шампиони (Ал Карама, Ред Бул, Зенит и Есперанс). По същия начин стоят нещата с лагера тук, в Анталия. Отново направихме престижни спаринги. Срещнахме шампионите на Хърватия и Румъния. В събота играем с още един шампион – на Казахстан. Е, вярно, не е като шампиона на Русия, но все пак е шампион.

- Доволен ли сте от футболистите?

- Абсолютно. Много съм доволен от всички. С изключение на Дубала. Той просто не успя да се впише в тренировъчния процес заради травма. Не знам какво стана с него. Контузен ли дойде, не знам. Иначе тренировъчният процес бе безупречен. Основната цел тук бе да нямаме контузени футболисти. Постигнахме го. Без Дубала. Но пак повтарям, че той от втория ден има проблеми.

- Какво е състоянието на Литекс като цяло в момента? Има ли нещо, което ви притеснява?

- Не, споменах, че съм доволен от всички. Свършихме работата, по начинът, по който трябва. Е, има още някои дребни неща, които трябва да оправим. Но имаме време. Шампионатът започва на 1 март.

- Литекс записа повече от убедителни резултати в контролните мачове до момента. Това ли е играта, която искате да виждате?

- Да, определено. Точно за подобна игра тренирахме в Дубай и Анталия. Но аз съм максималист. Мисля, че можем още. Трябва да сме още по-добри. Това, което искам аз, ще проличи напълно, когато се намали интензитетът на тренировките. Не забравяйте, че в момента все пак сме в подготвителен период. В момента само виждате контурите на един силен Литекс. Не, че сега сме слаби, но възможностите ни са по-големи. Виждате, в контролите вкарваме голове, но и изпускаме доста положения. Именно това трябва да се промени. И ще се промени. Тук няма как да стане. Защото сме вече малко уморени. От 35 дни сме на подготовка в Дубай и Анталия. Само три дни си бяхме в България. Този факт се отразява и психологически на футболистите. Физическата и психологическата умора са причина за пропуските пред вратата на противника в последните контроли.

- На какво отдавате скандалите по време на контролите с Динамо (Букурещ) и Джеф Юнайтед?

- Имам обяснение. От първия ден в Литекс втълпявам на футболистите, че трябва да се доказват постоянно. Не само в официалните срещи. Но и в контролите и тренировките. Вероятно по същия начин работят колегите в Румъния и Япония. Става въпрос и за характера на даден отбор. Спомням си, че в българските медии бе писано как Литекс нямал биткаджийски характер, как се предавал в боя. Това вече не е така. Видя се, че момчетата имат характер. Вярно, не е хубаво да се случват подобни неща във важни контроли, но от друга страна съм доволен. Виждам, че играчите не се примиряват лесно с несправедливостите. Това ще ни е от полза.

- Възможно ли е доброто представяне в контролите да изиграе лоша шега на Литекс в официалните мачове? Не се ли притеснявате, че някои от футболистите могат да придобият прекалено самочувствие? И да се отпуснат там, където не трябва?

- Не, не мисля, че това е възможно. Знаете, че в Дубай записахме загуба от Зенит.

- Говорим за победите в Анталия.

- Знам, но аз броя контролата с руския шампион като една от най-добрите за Литекс. Въпреки резултата 0:2 за Зенит. Стояхме добре, но не си вкарахме головете. Опитен отбор като Зенит ни наказа в края. Трябва да ви кажа, че във всеки мач, независимо от резултата, се виждат и добри, и лоши неща. Във всички победи, които постигнахме тук, в Анталия, забелязах неща, които могат и трябва да се подобрят. Идеално положение няма.

- Следите ли подготовката на конкурентите ви – ЦСКА, Левски, Локо (Сф) и Славия? Наясно ли сте с тяхното състояние към момента?

- Не обръщам голямо внимание на подготовката на отборите, които споменахте. Познавам ЦСКА, Левски, Локомотив и Славия от официалните мачове през есента. Наясно съм с тяхната класа, възможности и моментно състояние. И пак ще ви повторя нещо, което казвам винаги, без значение къде работя – не е важно какво правят другите. Важно е състоянието на моя отбор. Правим ли това, което трябва във всеки мач, няма да имаме проблеми. Това е главното.

- Кой е най-важният мач на Литекс през пролетта?

- Всички мачове са еднакво важни. Към този момент за Литекс най-важна е първата среща. Хубаво е да започнем добре пролетния дял в шампионата. Но след това идват и други срещи, които трябва да спечелим. Т.е. след ЦСКА следва Вихрен, после Левски и пак Левски. С оглед ситуацията в нашия клуб към днешна дата Купата на България е най-важна за нас. Искаме да продължим напред, заради което трябва да победим Левски. Затова може да се каже, че този четвъртфинал на 12 март има особено значение за нас. Но и другите мачове са важни.

- На 1 март ви предстои връщане на “Българска армия”?

- Там се чувствам като у дома си. Дано така се чувстват и моите футболисти на 1 март. Дано у момчетата няма напрежение. Дано играят футбол, както във важните контроли до момента. Казах го още първия ден в Литекс – за мен най-важно е отборът ми да играе футбол. Ще се опитаме да го направим. Резултатът може да е всякакъв, но ние ще гоним победата на сто процента. Искам, но не мога да ви кажа предварително резултата от този мач.

- Статистиката от мачовете с ЦСКА на “Българска армия” от последните години категорично не е в полза на Литекс. Това плаши ли ви?

- Да не говорим за статистика. Става въпрос за традиции по-скоро. А традициите са, за да се нарушават. Бях треньор на ЦСКА, когато отборът спечели първа победа в Ловеч. 11 години само равни и загуби. Ето, наруши се една традиция. Защо в първия пролетен кръг да не стане същото? В полза на Литекс. Не мога да обещая, че ще се случи със сигурност. Но обещавам, че ще се постараем да нарушим традицията. Пожелавам на ЦСКА и феновете на тима да спечели всички мачове в първенството с изключение на първия. Когато в София гостуваме ние.

- От групата в момента остават ли всички футболисти в Литекс?

- Да, остават. Казах, че ще разчитам на всички играчи, които са на лагера в Анталия. Разбрали сме се с ръководството, че има някои имена, които при добра оферта и задоволяващи ги условия, могат да бъдат продадени.

- Наясно ли сте със състава за пролетния сезон?

- Да, на 99 процента. Имаме още една контрола в Анталия. На 23 февруари играем с Видима-Раковски. Възможно е да организираме и още един спаринг, но за него ще помислим допълнително. Все пак изиграхме достатъчно проверки в Дубай и Анталия. Наясно съм със състава, но трябва да уточня, че ще играят само тези, които наистина си заслужат мястото. Няма да робувам на имена.

- Мнението ви за 17-годишния Момчил Цветанов? Остава ли той в състава и възнамерявате ли да го ползвате в официалните мачове?

- За мен няма млади и стари футболисти. Има можеши и неможещи. Или имаш качества. Или нямаш. Какво като е на 17 години? Важно е да върши работа. Няколко дни след като станах треньор на Литекс преди домакинството на Черно море направихме контрола със Спартак (Пл). Момчил Цветанов игра за нашия отбор. След спаринга исках да го взема в групата от 18 човека за Черно море. Не успях, защото Цветанов е бил преотстъпен на Спартак (Пл). Момчил работи като всички останали. Развива се правилно. Трябва да продължава по същия начин. Мога да го хваля много, да го вдигам. Но няма да го направя. Цветанов си има качества и трябва да се развива.

- Как ще коментирате грандиозния скандал в Сърбия с измамите с милиони при трансфери? Една агенция дори забърка и вашето име.

- Не може името на Миодраг Йешич да бъде забърквано в такова нещо. През 1996 година бях награден със златна значка за етика във футбола. Преди няколко дни давах интервю за една сръбска телевизия. И те ме питаха за мнението ми за скандала. И на тях казах, че няма сега да коментирам нищо. Не искам. Преди време съм казвал доста неща предварително. Преди 12 години Миодраг Йешич каза някои неща, които не са добри за сръбския футбол. Да ме бяха послушали, да бяха работили по-сериозно в някои отношения, нямаше да се стигне дотук.