Заседанието на Изпълкома на БФС ще се проведе в сряда, разбра Гонг. Очаква се на заседанието да бъде изслушан доклада на специално създадената за случая „Литекс“ комисия. На база този доклад ще стане ясно, дали Изпълкома въобще ще разглежда казуса, който разтърси футболна България последните месеци. Според наша информация, след прочитане на доклада ще стане ясно, че Изпълнителният комитет няма юридическата компетенция да променя решенията на Дисциплинарната и Апелативната комисия.

Очаква се, въпреки това становище на комисията, човек от Изпълкома да предложи решение – Литекс да остане в А група по „целесъобразност“. Това ще бъде повод за дебати и евентуално гласуване на тема: „Да наруши ли Изпълкома закона, връщайки еднолично Литекс в елита или да спаси разпоредбите и да прати ловешкия тим в Б група“. И двата варианта имат своите поддръжници и това прави крайно неясен изходът от гласуването, ако се стигне до него.

В същото време във футболните среди усилено се говори, че голяма част от основните фигури във футбола и членове на Изпълкома няма да могат да присъстват на заседанието поради различни лични причини. Те ще осигурят пълномощно на други членове или ще изпратят свои юристи. Сред споменаваните имена, които няма да имат възможност да присъстват са Атанас Фурнаджиев, Наско Сираков, Емил Костадинов, Николай Гигов, Камен Костадинов и Венци Стефанов. Под въпрос заради бизнес пътувания остават Марин Маринов и Кирил Домусчиев.

Появи се информация, че Изпълкомът ще се проведе утре, но се оказа, че за вторник е насрочено заседание на съда по едно от делата срещу Гриша Ганчев. В процеса, станал известен като "Захарната афера", Гриша Ганчев има повдигнати три обвинения. Той е подсъдим заедно със сина си Данаил и още осем души за сформиране и ръководене на престъпна група за източване на ДДС за над 711 000 лева, както и за заплаха за убийство на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. Шумната акция беше проведена от ГДБОП през 2012 г.