Легендата Иван Вуцов влиза в управата на Левски. Това заяви в специално интервю за Дарик радио и сайта www.gong.bg Иво Тонев. Изпълнителният директор на „сините“ коментира актуалните теми в Левски часове преди мача от турнира Лига Европа срещу ФК Сараево.

-Иво, Левски подреди ли къщата си и готов ли е отборът?

-Дали отборът е готов ще разберем след два дни. Надявам се, че въпреки краткото време, треньорският състав е успял да свърши всичко, което е планувал. Имахме кратко време за адаптация на новите футболисти, кратко време за сработване на новите футболисти със старите. В крайна сметка на нас ни предстои мач. Имаме достатъчно опитни футболисти, всички трябва да са концентрирани, мотивирани и амбицирани за мача в четвъртък, за да постигнем добър резултат в двубоя.

-Ще ти тежи ли едно противоречие, което се създава, защото отборът от три години е без титла и купа, опрян е до стената, а в същото време това е един абсолютно нов проект, на който му е нужно време?

-Това, което искам, а и от което имаме нужда всички е подкрепа. Нека нашите фенове бъдат на стадиона и да ни подкрепят. Ние всички, които работим в Левски, ще направим всичко възможно, за да е отборът най-добрият в България. Работим, за да може Левски да печели титли и купи.

-Ясен Петров вече е поел нещата свързани с децата и юношите на Левски. Ти беше намекнал, че има още една позиция, така да я наречем на по-модерен кадрови език. Дойде ли време да кажеш името на човека?

-Може да се каже, че да. Аз принципно имам неговото съгласие още преди да тръгнем за Австрия. Срещахме се и разговаряхме с него. През последните дни имахме да уточним още някои дребни детайли. Трябваше да се знае, точно какво ще изисквам от него и каква ще му е функцията в клуба. Разбрали сме се във всички дребни подробности. Имах за себе си колебания, кога да обявя неговото включване в екипа, който съумях да изградя за месец и половина – два. Ще съобщя неговото име и функцията му в Левски. Става въпрос за Иван Вуцов. Този човек е добре познат на футболната общественост в България. По мое мнение, това е един от най-успешните и добри футболни ръководители в България. Говоря не само за последните години. Поканих го още преди месец и половина. Той ще бъде консултант към Управителния съвет в Левски. Това, което ще искам от него е да бъде близко до нас, искам да използвам неговите знания, опит и рутина в определени ситуации, когато има нужда. Последните две-три години той беше малко далеч от футбола. Смятам, че и за него това ще бъде добре, да бъде в някаква форма част от Левски. Това е клуб, в който той е бил много години. Той обича клуба. Очаквам и неговото включване да бъде изключително позитивно.

-Да разбирам, че ще бъде нещо като коректив за теб?

-Може и така да се каже. Аз се познавам с него от много години. Още когато бях съвсем млад и нов във футболния занаят, аз съм разговарял с него и съм гледал как работи. Винаги съм казвал, че съм гледал и съм взимал по нещо от хората, които са ми харесвали във футбола. Човек е необходимо да търси винаги своите грешки, защото когато има такива, трябва да ги намериш и да ги отстраниш. Още един път искам да му благодаря, че прие. Радвам се, че от първи август ще е част от екипа, който сформирах в Левски. Да не изброявам и треньорския състав, Ясен Петров, който почна в школата, д-р Мишо Илиев, Ники Илиев...Радвам се, че тези хора приеха да работим заедно.

-До каква степен ще има думата Иван Вуцов и по какви въпроси, защото той е достатъчно колоритна личност? Според някои той е скандална личност, според други е изключително силна фигура... Със сигурност ще се появят спекулации, че Вуцов ще стане силната фигура, ще управлява, ще кадрува...

-Аз и преди бях казал, че човекът, който ще носи отговорност в Левски съм аз. Всички важни решения, които се взимат в Левски ги взимам аз. Единственият човек, с който ги коментирам е Тодор Батков. Това решение е мое и той го прие. Така беше и с Ники Илиев, д-р Мишо Илиев, Илиан Илиев, Ясен Петров и останалите. Идеята тези хора да бъдат привлечена е моя, желанието – също. Провеждал съм и разговорите с всички тях. Абсолютно същият е и случая с Иван Вуцов. Познавам се от доста време с него и смятам, че ще бъде полезен.

-За някои тази тема е много отвлечена, но за мен е много важна. Ако искаш отговори, как стоят нещата с ремонтните работи на „Герена“?

-Работим по тези въпроси. Вчера също обиколихме обектите, по които работим с шефа на стадиона – Калоян. Може да се каже, че се движим в добър график. Предстои ни в момента да започнем събарянето на старите съблекални на юношите, което трябва да се случи идната седмица. После трябва да изградим нови такива. Това ще ни отнеме шест месеца. Това ни създава проблем, преди малко обсъждахме този въпрос. Трябва да създадем някакви нормални условия, за да има къде да се събличат децата, докато са готови новите съблекални. Предупредил съм всички, най-вече хората от школата на клуба, че в следващите 4-5 месеца ще се работи в полеви условия, за да може Левски да има наистина добра база за тренировки и работа. Искаме всичко да е възможно най-добро изпълнение. Другата седмица ни предстои да подпишем договор за новата изкуствена настилка. Надявам се септември месец да бъде готов този терен, който ще е най-модерен. На него ще има съвсем модерна оросителна система. На един от терените, които правим е готова дренажната система, сега предстои и на друг да я направим. Подменяме едната мачта за осветлението на един от терените, така че да може да осветява и другото игрище. Надявам се, както сме си го поставили за срок да бъдем готови през октомври с терените. Съблекалните трябва да са готови до Нова година.

-С какво ще мотивираш хората, за да бъдат на стадиона в четвъртък, да гледат мача по телевизията, да го слушат по радиото?

-Аз не мисля, че те имат нужда от мотивация. През месеците, в които съм тук, видях колко много обичат Левски. Сигурен съм, че ще има много хора на стадиона. Убеден съм, че ще подкрепят отбора. В момента Левски има нужда от безрезервна подкрепа от първата до последната минута. Това е много важно и ще повлияе и на новите футболисти, сигурен съм.