Нападателят Иван Коконов е шестото лятно попълнение на Черно море. Това стана факт днес сутринта, след като футболистът се разбра с ръководството на "моряците" и подписа договор с клуба.

Коконов вече бе част от Черно море, след като премина на "Тича" от тима на Ботев Враца през сезон 2013/2014 година, като през 2015 година спечели историческия първи трофей с екипа на "моряците" в турнира за Купата на България. При варненци нападателят има отбелязани 9 гола в "А" група.

След като напусна "Тича", през лятото на 2015 година премина в Берое, а за последно носи екипа на Монтана през втория полусезон на изминалото първенство и му помогна за оцеляването в елита.

Иван Коконов е родом от Петрич. Започва да тренира футбол в местния клуб Беласица. Впоследствие изкарва период в Пирин Благоевград, преди да бъде привлечен в частната школа Векта Пловдив.

През 2009 г. подписва първи професионален договор със Сливен 2000. През зимата на 2010 г. пък нападателят преминава в Славия, след което е преотстъпен на Ботев Враца. На 29 април 2012 г. Коконов отбелязва първият хеттрик в кариерата си при домакинството на Ботев срещу Калиакра.