Левски се провали във втори пореден мач. Ако „сините“ бяха победили последните два отбора в класирането, щяха да са на върха с равни точки с Лудогорец. В интерес на истината отборът от „Герена“ няма място на първата позиция в този момент, защото отстъпва по класа.

След снощната издънка срещу Пирин феновете си тръгнаха много разочаровани. След 90-минутна гореща подкрепа, отборът показа, че е много далеч от запалянковците си. Един от най-големите футболисти на Левски от близкото минало напусна „Георги Аспарухов“ с думите: „Много сме свалили критериите. Преди години тук щеше да е страшно след такъв мач“. Абсолютен факт. Критериите отдавна са заличени. 

Някъде след 22.30 часа пред таблото за интервюта застана спортният директор Георги Иванов, който призна, че много от играчите са били под нивото си в последните два мача. Акцентира отчетливо върху една група от футболисти, която наричаме юноши. Остана впечатление, че проблемът на Левски е в тези момчета, а и в журналистите, които са си позволили да ги похвалят за някои добри изяви по-рано през сезона, когато в отбора имаше 16 футболисти. „Такъв шанс ще се отдаде веднъж на 100 години. Никой няма подарено място в Левски“, отсече Гонзо. Прав е, даже е много прав. Това важи не само за юношите, а за всички на „Герена“...

Нека погледнем фактите. Срещу Пирин Левски излезе с трима юноши – Деян Иванов /играе със сериозни проблеми в коленете/, Мики Орачев /от ляв бек стана крило, което е доста странно/ и Божидар Краев. Орачев беше слаб, а Краев много под равнището, което ни показваше по-рано през сезона. Деян Иванов нямаше много работа и я свърши без видни грешки. В последствие в игра се появи Борислав Цонев, а Стойчо Стоев го заби на фланга. Въпреки това, той стигна до един опасен пробив, след който топката се разходи пред вратата с надежда, че някой ще я ритне в празната мрежа. Този някой не се появи и този път.

От друга страна, на терена имаше и много опитни футболисти със синия екип. Част от тях бяха чужденци. Не мога да се съглася, че видите ли само юношите в Левски са били слаби. Легионерите и опитните футболисти не показа нещо по-различно. Гневът спрямо юношите е напълно несправедлив. Не е хубаво точно с тях да си мият ръцете за колебливото представяне на Левски.

Едно време доказаният Андрей Желязков беше казал, че във футбола няма млади и стари, а можещи и неможещи. Звучи заучено, но е много вярно. Младите не бива да лежат на това, че са юноши, но към днешна дата поне статистиката категорично е на тяхна страна. За седем кръга Левски е вкарал едва шест гола, което си е резил. От тези попадения четири са дело на юноши. Три пъти се е разписал Краев, а Борислав Цонев донесе стойностната победа във Варна. Без тези три гола Левски щеше да е предпоследен.

Стойчо Стоев също не може да е горд с проведения мач. В 55-та минута той смени Курдов с Диаби, а резултатът бе 0:0. Левски търсеше задължителен гол и наличието на двама нападатели можеше да е от полза. Курдов и Диаби са „ялови“ откакто играят на „Герена“, но треньорът беше длъжен да рискува с наличния потенциал. В подобни мачове последните минути минават в хаотични атаки и двамата високи нападатели можеха да свършат някаква работа, макар и това да не е доказано. След срещата треньорът се оплака от Пирин, тъй като гостите се скъсаха да лежат. Беше прав, но историята помни много подобни случаи. В два от тях Стоев беше от другата страна на барикадата като треньор на Миньор и Монтана, когато си тръгна щастлив от „Герена“ след позитивни резултати постигнати и чрез подобни методи. Това е работа на съдията, а той беше изключително неопитен. Треньорът на Левски е длъжен да подобри качествата на наличните футболисти. Това зависи от него, а не от ръководството и селекцията.

В своето интервю Георги Иванов за пореден път обясни, защо Левски не привлича „външен човек“. Бюджетът е изключително оскъден и с него е трудно да се сътворят чудеса. Това също е вярно, но от Левски така и не успяха да го обяснят разбираемо за хората. По груби сметки всеки месец едни 100 000 отиват за изплащане на данъците към НАП. Ако разделим тези средства на петима футболисти това прави по 20 000 на месец. Много прилична сума, за която може да бъде привлечен качествен свободен агент. С петима добри Левски щеше да е значително по-силен, но обстоятелствата са други. „Сините“ платиха много пари, за да вземат лиценз, а и ще продължават да го правят. Иначе Левски нямаше да играе в една група с Ботев Пловдив, а щеше да е в лигата на Ботев Ихтиман. Това е самата истина.

И тук пак изниква въпросът за юношите, които са девет в първия отбор. Заплатата на един от тях едва ли надвишава 2 000 лева. Девет по 2 000 прави 18 000 лева. Интересно е, ако ги нямаше юношите как Левски може да скалъпи отбор с наличния бюджет? Никак... 

Клубът има много проблеми, но последният са младите момчета. 

Включете се в новия Viber публичен чат на Gong.bg - следете коментарите под новините на журналистите в Гонг!