Във втората част от интервюто, което даде за Гонг италианският журналист Дженаро Д`Амброзио от сайта calciomercato.com, става дума за Ботев Пд и италианската инвазия, която е факт в нашия клуб напоследък.

- Знаете ли в Италия, че в България на практика се роди един нов италиански отбор. Ботев Пловдив стана собственост на италианци с президент бизнесмена Марко Орнела, с треньор на име Енрико Пичони, с италиански футболисти, които играят в този отбор от известно време?

- Да, тази история е известна, защото в нашите медии има колонки за различни чуждестранни шампионати. Такова нещо се случи в Англия с Куинс Парк Рейнджърс. Случи се и в Румъния преди няколко години. Общо взето, където отиде италиански предприемач, той се старае да вземе със себе си както италиански треньори, така и футболисти.

- Познати ли са в Италия тези хора?

- Става дума за по-скромни футболисти. Мисля, че става дума за Ребека, Брици.

- Да, за Дзаньолети, Морини и други.

- Това са футболисти от трета и четвърта дивизия в Италия. Да, някои от тях са стигали и до Серия Б, но въпреки това говорим за по-второстепенни играчи. Треньорът Пичони е смятан у нас за добър наставник за Серия С. Със сигурност не говорим за големи шампиони. За българското първенство обаче те могат да се окажат задоволителни като качества. Трябва обаче да бъдете внимателни, защото опитът показва, че когато италиански предприемачи купуват клубове в чужбина, тези авантюри траят кратко. Това не го казвам аз, а опитът, който имаме в тази посока. Така че нямам нищо против Брици, разберете ме добре. Обикновено след няколко години, когато италианският собственик се умори от екзотичната инициатива, той си тръгва и оставя скромно наследство. Защото водейки толкова много играчи от Италия, той не се занимава с Детско-юношеската школа, с местните играчи. Подобно нещо се случи преди с един испански отбор, вече не си спомням името му. Така че трябва да се внимава с тези проекти, които в началото карат хората да мечтаят, но за бъдещето има защо да бъдете загрижени.

- А има ли социална програма за безработни в Италия, по която идват всички тези футболисти в България?

- Да, има. Не знам точно, какви са ни отношенията с България, но у нас има центрове за футболисти без договори. Там те тренират и поддържат форма. Там им се дават и консултации, за да могат да си намерят отбори и да сключат договори. Може наистина да става дума за асоциации от този тип в случая, които да са се свързали с чужди страни, за да предложат тези играчи. В Италия има толкова много играчи без договори, че биха могли да напълнят цялото ви първенство. Те са неизчерпаеми.