Отборът на Локомотив София постигна първа историческа победа над Литекс в Ловеч с 2:1 и по този начин запази минималните си надежди за спасение! Конкурентът на столичните железничари за спасение – Ботев Враца също записа успех в мача си срещу Монтана с 3:1. Така съдбата на двата тима ще се реши в последния кръг в събота. Локомотив задължително трябва да победи ЦСКА, и да се надява в същото време Ботев да загуби от Черно море, за да гарантира мястото си в А група.

Двубоят започна с лек териториален натиск за гостите от София, който обаче е доведе до опасности пред Илко Пиргов с изключение на няколко хаотични и неточни центрирания в наказателното поле. Постепенно домакините изравниха играта и на свой ред започнаха да гледат по-често към противниковата врата.

В 18-ата минута „оранжевите“ успяха да стигнат до дузпа, след грешка на бранителя Николай Николов. След атака отдясно на Жуниор, топката бе центрирана ниско по земята към Ванжер, който бе повален в наказателното поле, а за рефера Георги Йорданов не остана нищо друго, освен да посочи бялата точка. Зад коженото кълбо застана капитанът Георги Миланов, който нямаше проблеми да се разпише и да даде преднина на домакините.

След гола, наставникът на гостите реагира мигновено и още в 28-ата минута направи първата си смяна, пускайки в игра нападателя Крум Бибишков, който зае мястото на Кристиан Добрев.

Възпитаниците на Емил Велев успяха да се върнат в мача в 32-ата минута, когато Даниел Пеев бе безпощаден от пряк свободен удар. Искрен Писаров бе фаулиран на около 25 метра от голлинията, леко вляво по нападението на Локомотив. Зад Топката застана именно Пеев, който с прекрасен диагонален удар не остави шансове на Илко Пиргов.

След изравнителното попадение на столичните „железничари“, темпото на игра значително спадна, като играта продължи да се води предимно в центъра на терена, където двата тима допълнително я накъсваха с нарушения.

Локомотив имаше отлична възможност да излезе напред в резултата три минути преди края на първата част. След центриране от корнер, Писаров отклони топката с глава към Бибишков, който стреля, но Пиргов с вещина успя да избие.

В продължението на първата част, футболистите имаха сериозни претенции за дузпа. След добър пробив на Ванжер отдясно, топката бе центрирана в наказателното поле, където Александър Бранеков откровено игра с ръка, а след това топката излезе в корнер.

Второто полувреме започна по-добре за домакините, които владееха повече топката и атакуваха по-опасно от своя противник. Влезлият на почивката Томи Костадинов имаше добра възможност да се разпише, но ударът му по диагонала мина встрани от целта.

Развръзката в мача дойде само две минути преди края, когато Локомотив отбеляза така скъпоценният гол. В герой за столичани се превърна нападателят Димитър Илиев, който се разписа с глава. След дълго центриране от фаул в наказателното поле на Литекс, защитникът Николай Николов игра с глава, отклонявайки токата към Илиев, който от пет метра я прати в мрежата на Илко Пиргов.

Домакините от Литекс приключиха мача с човек по-малко, след като в продължението на срещата Недялков получи втори жълт картон за бутане на Илиев без топка и преждевременно напусна терена.

Така Локомотив запази минимални шансовете си за оставане в елита, а окончателно съдбата му ще бъде решена в последния кръг в събота.