Новият треньор на Левски Славиша Йоканович остави чудесни впечатления в първия си работен ден на „Герена“. Сърбинът демонстрира стил, което беше очаквано с оглед визитката му на треньор и футболист.

Специалистът изведе отбора на първа тренировка със своя екип. В Левски с футболистите ще работят трима сърби и трима българи. Йоканович остави в щаба Елин Топузаков и Мариян Христов, което също е послание. Младите треньори ще имат шанс да се учат от солидно име, което е предпоставка за добро развитие от тяхна страна. Славиша Йоканович спокойно можеше да отреже желанието на Левски, но очевидно е проявил разбиране.

Дебютното занимание на Йоканович протече в рамките на футболен мач. За 90 минути наставникът по скоро оглеждаше ситуацията и наличния потенциал. Титулярите от мача с Ботев възстановяваха, но бившият треньор на Партизан със сигурност е добил достатъчно впечатление от самата среща в Пловдив.

Първият контакт с медиите също показа високо ниво от страна на Славиша Йоканович. Облечен строго официално, сърбинът демонстрира уважение. Бившият футболист на Челси говори доста на брифинга си. Интелектът му не подлежи на съмнение. Противно на повечето си сънародници, Йоканович не тръгна да сваля звезди на фенове и специалисти. С няколко дълги изречения обясни това, което липсва на Левски. На терена „сините“ нямат организация и дисциплина, нещо което натоварва треньора с още по-големи очаквания. Той ще е човекът, който трябва да вкара ред в играта. Именно за това е и ангажиментът му с Левски. Между другото задачата не е никак лесна, защото от години „сините“ разчитат на други неща в опита си да стигнат до бленуваните купи. Залагаше се на амбиция, индивидуални качества, публика и евентуално късмет. Последното обаче задължително е променлива величина в живота и футбола. През последните месеци Левски го разбра най-добре.

Новият треньор на „Герена“ говори много и умно. По обясними причини го прави на сръбски, което в определен момент може да се окаже проблем. Наличието на качествен преводач е задължително. Сираков каза, че клубът е инвестирал в треньор, инвестицията в човек до него, който да му превежда няма да е проблем. Йоканович ще комуникира удобно с футболистите, заради владеенето от негова страна на английски и испански. Сърбинът живее в Мадрид, което му позволява да говори прекрасно езика. Португалската колония в Левски ще го разбира лесно, с българите би трябвало също да се напаснат бързо.

Първите впечатления от Йоканович ги бива. Сега остава да видим и практическата му работа с наличния материал. Специалистът не каза лоша дума за футболните качества на заварения потенциал. Освен ясния сигнал, че играчите не са дисциплинирани и тактически подготвени...

Левски има уверен, интелигентен и подготвен треньор. Сега въпросът е дали ще успее да направи такива и футболистите си?