Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Сякаш под перото на някой "червен" футболен драматург беше написан отминалият кръг в "А" група. Основните съперници за титлата Левски и Литекс сбъркаха при наглед лесни гостувания, а временният лидер Пирин направо загуби. Да, странното на хартия дерби на уикенда противопостави именно безгрешния до момента тим от Благоевград на устремилия се към върха ЦСКА. Повече от логично беше тук някъде тази нереална стопроцентова успеваемост на "орлетата" да бъде кръцната. Ножицата беше в ръцете на "армейците", но те бая се помаяха, докато главният хирург на деня Гарсес реши да направи основния разрез в корема на противника. Домакините са още в подстъпите на първото място, там вече са играчите на Стойчо Младенов, но притеснението у техните фенове остава. Часове преди сблъсъка с Тулуза, ЦСКА не демонстрира нужната готовност. Ясно е, че целта този сезон е "титла преди всичко", но едно евентуално септемврийско отпадане от Европа ще обезсмисли донякъде лятната и със сигурност още и зимната количествена селекция. Голям отбор не се гради за седмици, но пустият максимализъм продължава да е на мода в Борисовата градина. Положителното в състава на "червените" е вече задвижилата се като бавно набираща скорост турбина ротационна нападателна мощ. Един мач героят ще е Чиликов, в следващия това ще бъде Неи, после пак Чиликов, и пак Неи, а ето, че в "клуба на героите" влезе и Хосе Гарсес. При това го направи с ВИП пропуск. Голът на победата в Благоевград стана причината, поради която искаме подобни играчи в родното първенство.

Левски... Не трите точки пасив след ЦСКА е основната мъка за "сините". Доказано е, че далеч по-голяма дори от отчетената в страната за август инфлация разликата между вечните съперници се стопява. Сигурно е едно - шампионите няма как да подобрят рекорда си от миналия сезон за най-много вкарани попадения. Това ли наистина е същият отбор, плячкосвал като карибски пират противниковите врати, макар и една трета от рекорда да се дължи на мекотели като Конелиано и Марек? Имаме чувството, че не българските учители, а играчите на Левски са в някаква ефективна стачка.

Стоилов прави необясними експерименти със състава по никое време, а трябваше просто да се вземат един-двама офанзивни играчи и мачове като този срещу Беласица заспиваха. "Сините" са като събудени посред дълбоко сладък сън и се озъртат в тъмното, без да знаят колко е часът, защо навън е тъмно и къде е вратата на тоалетната, за да оправдаят събуждането си. Заканите и амбициите преди месеци достигнаха галактически размери.

Сега от изказванията разбираме, че според Станимир Стоилов теренът в Петрич бил виновен. Така ли? Ами още преди години омразният на "Герена" Йешич беше казал абсолютно същото, но тогава го окарикатуриха. Шампионите бяха толкова сиви на "Цар Самуил", че дори нямаше за какво да захапят Генов, каквото бе първоначално подготвеното алиби. Левски в никакъв случай не е изпуснал титлата, но земетръсът, който трябва рязко да разтърси и да промени мисловните процеси в клуба, е желателно да бъде с висок магнитуд. И ако може едно леко цунами след това да свърши своята освежителна работа.

Чудех се как може да бъде оприличен Литекс след поредното си странно представяне, този път във Варна при 0:0 срещу Спартак. Уж мераци, уж "върнахме се в играта" след победата над Левски, уж подхвърлени слухове, че до края на полусезона ловчанлии нямало къде да сбъркат. Тимът на Ферарио Спасов се превърна в онази добра стара Славия, на която й викаха "тотаджийски отбор". Без каквато и да е логика, независимо от противника. Играещите на съществувалото в соца спорт тото 1 мразеха Славия да бъде в задължителния тираж. Сега и Литекс проявява подобна непоследователност в изявите си и чисто математически обезсмисли подвига си срещу шампионите преди два кръга.

Локо (Сф) пусна Караджинов сам да натупа Херо и да го приземи съвсем след гръмкия старт за новаците в групата. "Железничарите" продължават да събират симпатии и точки. Берое вкара първия си гол, но събитията в Стара Загора могат да го превърнат в последен за дълго време напред. Или поредното доказателство за това да внимаваш, когато се изцепваш с обещания и приказки. Да не повтаряме темата отпреди малко. Фиксираме и дебютната победа за Ераносян начело на новото му поприще Вихрен и очакваме следващия кръг.