Музеят на Левски се планира да бъде открит на 21 май, разри Илия Христов, който е един от основните двигатели на инициатива. Той обясни, че първоначалния замисъл е бил музеят да отвори врати на 24 май, на рождения ден на клуба, но програмата в крайна сметка е наложила да се избере по-ранен ден.

Илия Христов показа и някои от артефактите, които ще намерят място в Музея и изрази надежда един ден договорите с новите играчи да се подписват именно в Музея, а не в офиса.

Артефактите може да видите ТУК!

„Левски освен, че има дълга история, тя е и славна. Нашето сдружение има за цел да събира артефакти за историята на Левски. Издадохме и книга за 100-годишната история на Левски. Книгата се даваше срещу дарения и целта бе да изградим музея на Левски. Ние започнахме да издирваме фенове, роднини. Идеята за музея е, че ние искаме това да не бъде само музей, а и да възпитава и да показва какво представлява историята на Левски. Има много неща от историята на Левски, които хората или не знаят, или са забравили. Минчо Качулев е човекът направил емблемата на Левски. Искаме да се знае кой е Димитър Списаревси. Той няма много мачове за Левски, но е част от Левски. Искаме да знаем, че в историята на Левски е имало тежки моменти, но клубът е оцелял. Идеята ни е да се правят срещи на юношите с ветерани. Някои от младите не ги разпознават. Трябва да се знае кой е Стефан Аладжов. Иска ни се договорите да се сключват в музея, а не в офиса. Нека чужденците да видят къде идват“, започна Христов.

„Първият дарител е Николай Илиев. Той дари уникални неща. Дари всичките си медали, в това число и последната си фланелка. Има го и медала от САЩ 1994. Ники Илиев направи невероятен жест. Ние искрено му благодарим. Домакинът на клуба ни предостави фланелка на Левски от 60-те години. Това е култова фланелка. Това е фланелката от култовия мача на Левски с ЦСКА 7:2. Има и лотариен билет, с който феновете събират пари за построяване на първия стадион и за построяване на бюст на Васил Левски, но все още не е ясно къде се намира той. За визията на музея малко се забавихме. Вървим в правилна посока. Това е правилната визия за музея. Музей не се прави за един ден или един месец. Искаше ми се да го открием на 24 май, на рождения ден на Левски, но предвид програмата ще се опитаме на 21 май да сме готови“, обясни пространно Христов.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS