Старши треньорът на Левски Ясен Петров гостува в Спортно шоу Гонг, където сподели своите мисли за моментното състояние в „синия” клуб и за бъдещето на тима. Петров приза, че пътят пред неговия отбор е дълъг и труден, но той изрази увереност, че всички ще дадат цялата си енергия за доброто на Левски.

„Чувствам се добре, чувствам се спокоен. Мисля как по най-добрия начин да възстановим нашите футболисти, имаме една много добра идея, за един шоу мач в събота, благотворителен. Оттам влизаме в една друга седмица, в която имаме достатъчно време да работим и да пипнем начина на игра. С хората, които са в кадър в момента ще трябва да свършим доста работа другата седмица”.

„Аз смятам, че по пътя, по който върви нашия отбор, можем да се върнем 3 месеца и половина назад, с подготовката ни, със селекцията в движение, с хората, които напуснаха и с доста нови футболисти. Някои от основните фигури, които до този момент дадоха до успешното до преди 2 мача представяне също закъсняха в хода на подготовката. Убеден съм, че очакванията към нас в началото не са били толкова големи. Знаем, че времето ни притиска, ние се нуждаем от повече време, знаем грешките си, но в този сгъстен цикъл не можем да надграждаме, каквото и било. На тази база все пак успяхме да запалим един огън, знаехме, че рано или късно някъде ще сгрешим. Знаехме, че и тези мачове за 2 месеца ще се отразят. Същевременно даваме възможност на млади момчета да заявяват своето място в Левски”

Относно смяната при треньора на вратарите, Петров обясни: „Това са неприятни неща, част от футболните неща, съжалявам, че се случи такова нещо, но се насъбра доста напрежение относно играта на нашите вратари. Руслан е човек, който е дал много. Няма да му е леко, но той трябва да вложи цялата си енергия”.

„Във всеки един отбор има много за пипане, не само в Левски, но не става веднага с магическа пръчка. Все още допускаме грешки, но те се получават заради ротацията, особено в дефанзивен план, при липсата на синхрон. Мислим за постовете, където няма добра конкуренция, там мислим да вземем още хора, да можем да затворим този отбор”.

„Ние сме мечтали и сме вярвали, бяхме планирали да стигнем до тук, знаехме, че ще е много трудно, но вярвахме в това нещо. Еуфорията стигна една много висока точка, но същевременно знаем, че това, което се случва в негативна гледна точка също ще преминава границата. Опитваме да сме здраво стъпили на земята, дори като побеждавахме знаехме къде грешим. Сега също знаем къде сме сгрешили”.

„Затова съм тук, да мога да кажа това, което мисля. Треньорът на Левски трябва да е пред хората точно в такива моменти. Искам да кажа, че нищо не става толкова бързо, трябва да сме заедно във всички моменти. Пътят е труден, пътят е дълъг. Нашият отбор има нужда от подкрепа и съм убеден, че нашите фенове ще ни подкрепят. Ние ще дадем цялата си енергия”.

„Когато се опитваш да налагаш темпо, да си агресивен, нормално е да допускаш и слабости в защита. Когато искаш да доминираш, оставаш повече пространства зад гърба. Ще продължаваме да работи, трябва да бъдем много концентрирани, трябва да оправяме и греешките в защита.”.

„Мисля, че когато синхронът във всяка една линия стане по-добър, когато тези хора се разбират по-добре във всякакъв аспект, тогава вярвам, че този отбор има още по-голям потенциал”.

„Мисля, че атмосферата е изключително добра. След мача със Сливен видях реакцията, имаше огромно неудовлетворение, тогава, когато не си доволен, когато това те изпълва с амибиция да работиш, тогава е добре. За мен в момента в Левски номер 1 е колективът”.

„Футболът е социален феномен. Извън терена влияете вие журналистите, всички хора около футболистите, ние минаваме границата и в двете посоки. Имаме победа в груповата фаза на Лига Европа, имаме възможност да постигнем добри резултати. Трябва да върнем агресията, с която играехме до мача с отбора на Гент”.

„Това са тънки моменти, които само хора, които са били във футбола, могат да обяснят. Психологията е важен момент от тази игра. Няма как да избягаме от мачовете, трябва да се справяме с всяка една задача отделно”.

„Понякога колкото и да искаме да внушим, че срещу нас има много силен отбор, всички в България, понеже имаме много странно самочувствие, ние си мислим, че ще станем световни шампиони, искаме да бием най-добрите отбори. Важно е да сме точно стъпили на земята, срещу кого излизаме и как можем да го победим”.

„Системата на игра се определя от качествата на хората, които играят. До този момент тази схема ни носи успех, опитахме друга схема в един мач. Никой не е казал, че трябва да играем така през целия сезон”.

„Мисля, че Левски е един от най-дисциплинираните отбори. Футболистите в отбора знаят какви са техните задължения, глобите са много сериозни. В официалните срещи нашият отбор показа една добра дисциплина, от мач на мач ставаме все по-дисциплинирани”.

Относно отношенията си с Георги Иванов – Гонзо, наставникът сподели: „Да, постоянно сме заедно, постоянно говорим за футбол, постоянно мислим кое можем да направим по-добре, синхронът до този момент е пълен”

„Имаме нужда от вашата подкрепа точно в този момент”, каза на края Петров.