Берое съвсем скоро може да стане собственик на своя стадион, разбра Beroe Online. На предстоящата в четвъртък сесия на Общински съвет Стара Загора ще бъде гласувано предложение внесено от кмета на Стара Загора Живко Тодоров за учредяване на безвъзмездно право на ползване на стадион "Берое" от футболния клуб. Клубът кандидатства за придобиване на базата с инвестиционна програма на стойност 4,5 млн. лв.

Инвестиционната програма през 2012 година предвижда още през тази година да бъде сменено тревното покритие, дренажа, поливната система и прилежащите съоръжения на стадиона , и ремонт и преустройство на помещенията под козирката, като бъдат обособени помещения за зала за пресконференции, ВИП салон, нова стая за вътрешно наблюдение и сигурност, ремонт на санитарните помещения, довършване на оградите и подмяна на износените части с нови, както и изграждане на кабинки за продажба на билети и фен артикули.

Вече са извършени част от ремонтите предвидени за 2012 година - закупуване и монтаж на 2000 броя седалки отговарящи на настоящите изисквания, реновиране  на сектор „В” състоящо се от изграждане на нова конструкция и поставяне на седалки както и преустройство на помещението за пране в треньорска стая.

Започнаха вече и ремонтите на един от двата тренировъчни терена (този под бившия хотел Берое), на който се подменя дренажната система, сменя се поливната система и се поставя ново тревно покритие. На този терен ще бъде изградена и малка трибуна със седящи места. В програмата е включено и изкуственото игрище, където трябва да бъде подменена настилката и ремонтирана основата, както и да бъде закупена машина за поддръжка на терена.

Общата сума за всички описани по-горе дейности, които ще бъдат направени през 2012 година е 1,5 млн. лв. Голяма част от тях вече са вложени във вече започналите или приключили ремонтни дейности.

За след 2013 г. са предвидени още 3 млн. лв., с които да бъде покрит стадиона и увеличени броя на седащите места.

Берое ще получи безвъзмездно стадион "Берое" без лекоатлетическата писта, двата тренировъчни терена без лекоатлетическата писта на най-горният, сградата с козирка над трибунуте, която е на три етажа, като 8 броя стаи ще останат за Община Стара Загора. В плана влизат сградите за обслужване на таблата и осветлението на стадиона, външните тоалетни, електронното табло и помощните помещения.

Очакванията са срока за който Берое да придобие базата си да е 20 години. Този въпрос обаче ще бъде разискван от общинските съветници на сесията в четвъртък.

Както е известно стадион "Берое" е един от осемте стадиона заявени от БФС за домакинството на Европейското първенство за юноши до 17 години през 2015 година, което страната ни спечели през миналата седмица.

С направените и предстоящи ремонти стадионът ще се доближи все повече до условията за лицензиране за евротурнирите.