Съвместна публикация на в-к „Стандарт” и Gong.bg

Завършва най-интересното първенство на България от много години насам. С това ще се съгласят всички фенове на футбола в България. Най-интересното, но не и най-качественото. Все пак, пожелахме си напрегнат финал по немски и ето, че най-неочаквано го получихме. При това какъв!

Левски стана шампион за 26-и път. „Сините” участваха цял сезон във филм на ужасите, който завърши с хепиенд. И дори затвърдиха този сценарий, достоен за Хичкок, в изминалия кръг. Да, Левски стана шампион с „хикс” на собствен терен срещу Миньор. При това, след като перничани водеха в резултата насред „Герена”. В сезона, в който най-напред „сините” паднаха от БАТЕ Борисов и Жилина, а после допуснаха загуби от Локо (Сф) с 0:3 и с Пирин за купата с 0:1. В сезона, в който изоставаха в точките от ЦСКА, те най-накрая триумфираха. Честито! Подобен изстрадан успех със сигурност е много сладък, но не трябва да замъглява от щастие никого на „Герена”. Защото, ако не се вземат мерки по отношение на селекцията, отбора едва ли го чака синьо евролято. Няколко попълнения да бъдат, но на място.

Същото може да се каже и за другия български гранд ЦСКА. Видя се, че тимът е несъстоятелен именно срещу съперниците с претенции у нас. И през есента, и сега, по един и същи начин беше анулиран точковият аванс на „червените” пред вечния съперник. През пролетта това стана с няколко загуби и слаба игра. И тук трябва селекция и много точна преценка. В това състояние „армейците” хич не ги бива. А Любо Пенев освен в съдиите трябва да се вглежда и в играта на собствения отбор, за да има шанс да успее.

Литекс се засили в края на сезона. Грабна купата, а за десерт би и ЦСКА. Европа отново чака Гриша Ганчев и компания, но и ловчанлии имат върху какво да мислят, за да не останат и догодина основни фаворити за титлата на специалистите, а реално - далеч от нея. Черно море също ще играе в Европа. И друг път сме казвали, че „моряците” имат стойностен състав, но да не забравят, че на Стария континент съдиите не са подопечни на Димо Момиров.

Локо (Сф) е големият губещ в челната петица. Николай Гигов изхаби изключително много нерви в края, но на 80-годишния си юбилей „червено-черните” са извън борда на Лига Европа. Вината затова е поделена. От една страна, самият отбор направи много непредизвикани грешки, особено през есента, а от друга - стана жертва на предизвикани грешки на хората в черни, жълти и не знам какви още екипи. Онези, които би трябвало само да помагат на футбола.

Станаха ясни и изпадащите отбори. Честно да ви кажа - радващо е, че именно Ботев се спаси. Отбор с традиции, който страда много и за съжаление на този етап не се вижда как ще се спаси от страданието заради вътрешните ежби. Но се спаси от „Б” група.

Беласица и Вихрен отиват към втория ешелон и елитът поне малко ще си отдъхне от разни игрички и слухове, типични за Югозапада. Спартак (Вн) също е в тяхната компания. И този отбор с име се задъхваше. Ето, че сега не оцеля.

Предпоследният кръг на първенството беше същинският финал. Моментът, в който цялото напрежение избуя да последно и изведнъж всичко свърши с гръм и трясък. Ясен е шампионът, ясни са евроучастниците, знаят се изпадащите.

Какво ни остава за последния кръг на 13 юни ли? Май едно пловдивско дерби за чест и слава, естествено - награждаването на първенеца и... много мачове между дублиращите отбори. Да са живи и здрави съставителите на програмата!