"Ако продължаваме да се отнасяме така нехайно към детско-юношеските школи, българският футбол няма да съществува още дълго", смята шефът на ДЮШ на Левски Бисер Хаздай.

Хаздай коментира ситуацията в детско-юношеския футбол и изказа опасенията си от развитието на школите. Според него решението е в бързи и ефективни мерки, които включват повече тренировъчни бази и ефективна програма за развитие.

"Ако продължаваме по този начин с школите българският футбол няма да съществува още дълго време. В България се обособиха 4-5 школи и нищо повече. Това няма да доведе до нищо добро. Футболът стана много комерсиален. Тази комерсиалност се прехвърли и в детско-юношеския футбол. Големи отбори с традиции занемариха детско-юношеските си школи. Аз лично съм песимист, ако не се вземат бързи мерки в близките месеци нещата ще отидат на много зле. Първо държавата трябва да вземе отношение към футболната игра. Да се ремонтират стадиони или да се построят нови. Да се направят базите. Не е нормално в България да има 3-4 бази, в които що-годе може да се водят учебно-тренировъчни процеси. И да има още 40-50, които са занемарени и децата се мъчат. Второто, което трябва да се направи е единна програма за развитието на детско-юношеския футбол. Ние агонизираме по този начин. Така не могат да се възпитат и отсеят лидери, изявени личности, които да водят и националния футбол", каза Хаздай.

Освен това шефът на ДЮШ на Левски заяви, че не може да се правят изкуствено професионални отбори, които да бъдат след това успешни: " Дърво без корен няма. Не може да се правят изкуствено професионални отбори. За 2-3 години да се изхарчат куп пари и да искаш да имаш бъдеще и традиция. Само на самоиздръжка и Моуриньо да дойде директор няма да може да се оправи", допълни Хаздай.