Новият старши треньор на Берое Ханс Кодрич даде специално интервю за Гонг, в които сподели впечатленията си от първите дни в новия си бивш отбор, като увери, че отборът ще е готов за старта на участието си в Лига Европа. Освен това хърватинът се обърна и към феновете на отбора с молба да имат търпение и да дадат картбланш на своите любимци.

От няколко дена сте с отбора на Берое. Как изглеждат нещата в тима според Вас?

Не мога да кажа много, първите впечатления са, че отборът работи добре, от неделя сме на лагер. Тепърва ще виждам развитие.

Запознахте ли се вече с футболистите?

Да, в неделя тръгнахме от Стара Загора с автобус и имах възможност да говоря с всеки поотделно. Сега имаме лагер и ще мога още да говоря с всеки, да науча откъде идва един или друг, къде играе…

Можете ли да дадете оценка на моментната им форма?

Не мога да ги оценя, защото в момента само тичаме, правим упражнения за издържливост, работим и с топка, но работят по двама, по четирима, хандбал, но иначе още не играем футбол.

Вие сте треньор на Берое за втори път, как се чувствате?

Много добре!

Ще успеете ли подготвите отбора за един месец, защото в края на юли е първият мач в Лига Европа?

При всички случаи. Със сигурност ще сме готови и подготвени за Лига Европа и за началото на шампионата.

От какви играчи се нуждае Берое, за да може отборът да стане по-добър?

Като за начало трябва да кажа така: първо трябва да заменим хората, които са напуснали отбора – титулярите. Когато направим това адекватно, аз ще бъде много доволен, защото отборът ще бъде горе-долу същата класа, като миналия сезон. Ако успеем да направим някой друг трансфер или да открием някой млад играч ще подобрим конкуренцията.

Имате ли поставени цели?

Нямаме цели. Целта е както казах за всички, от Дамян Георгиев, от Петко Петков и от мен, да пробваме играчите, които сега са дошли, играчите от школата, тези, които са били отдадени под наем, както и играчите, с които контактуваме и с които е контактувано отпреди. Тогава ще видим, какво може да използваме и какво не. Тези играчи трябва да паснат като характери и като игра към сегашния състав и целта е да направим един боеспособен и равностоен отбор. Какви играчи ще купим, от финансови причини не мога да кажа. Имаме контакти, разговори, но знаете, че разговорите са едно, а договорите друго.

Със сигурност сте говорили с Дамян Георгиев. Разказа ли Ви той за ситуацията в отбора?

Той ми описа точно ситуацията още при първия път, когато се чухме, когато бях още в Швейцария. Ситуацията, след напускането на моя колега Илиан Илиев, е много тежка и деликатна и много емоционална. Има някои трудности, които трябва да бъдат преодолени и ситуацията да се успокои. Най-добрият начин затова е да започнем с тренировките, което направихме. Трябват ни двама-трима футболисти, това ми бе казано от Дамян Георгиев и Петко Петков – централен защитник, халф и нападател. Това е приоритетът ни и ще се опитаме да го реализираме. Ако успеем да осъществим това, тогава ще ни бъде много по-лесно. Целта ни от всички играчи колкото е възможно по-бързо да създадем един отбор. Това е първата ми задача. Да създадем един колектив, в който всички да се респектират, приемат и уважават и заедно успешно да функционират като отбор, за да започнем успешно новия сезон.

Какво бихте казали в момента на феновете?

В момента искам да апелирам феновете и вас, медиите, за разбиране, да овладеят емоциите и в интереса на Берое да не се реагира емоционално, необмислено и да се създават повече трудности за отбора, аз винаги говоря за отбора. Аз не работя за Дамян Георгиев, за Петко Петков или за Ханс Кодрич, аз работя за Берое. Информиран съм за ситуацията, тя не е лесна, но когато ситуацията е тежка, тогава и задачата е по-интересна и предизвикателна.

Готов ли сте в началото да приемете негативните реакции на феновете?

Аз трябва да приема всички реакции на феновете и да имам респект към тях, защото не мога да вляза в техните сърца. Не знам всичко, което се е случило, аз сега идвам. Не искам да се връщам назад, какви игри са се играли, какви задкулисни игри, това не е моя задача, не съм дошъл да правя политика. Дошъл съм да тренирам, да работя от сутрин до вечер и да се погрижа за това, нашият отбор да играе успешен футбол, тогава и феновете ще са доволни. Аз обаче ги апелирам, Кодрич не е Берое, Дамян Георгиеяв не е Берое и Петко Петковя не е Берое. Надявам се, че феновете ще могат да разберат това и да реагират правилно, да ни оставят да работим на спокойствие. А след това, ако те не са доволни от нашата работа, от нашите резултати, тогава те имат цялото право да ни критикуват и да ни обиждат. Това е неписано правилно във футбола, както и това, че като няма резултати, треньорът трябва да си тръгва. Те имат право да изискват резултати от нас, това не може да се дискутира.