Бизнесменът и собственик на футболен клуб „Литекс” Ловеч Гриша Ганчев даде показания по делото срещу групата, обвинена в извършването на знаковите отвличания у нас през последните години, по-известна като „Наглите”. Ганчев се яви като свидетел, близък до похитения Ангел Бончев, информира dariknews.bg.

Бизнесменът се държа арогантно в съдебната зала и влезе в спор със съдията по делото Виолета Магдалинчева. Ганчев отговаряше видимо раздразнено на отправените към него въпроси. Все пак той посочи, че първоначално похитителите поискали от него 10 млн. евро. Той дал пари на два пъти - първо платил 400 000 евро, а след това около 250 000 евро. След като получил отрязания пръст на Бончев, Гриша Ганчев казал, че не иска да преговаря повече с престъпниците, тъй като „това вече минавало границите”.

Показания пред съда даде и и сина на отвлечения бизнесмен Киро Киров. Иван Киров заяви, че са искани 5 млн. евро за живота на баща му, като са били платени 517 000 евро. Както с всички разпитани досега роднини на отвлечени и с него похитителите са комуникирали главно чрез sms. Няколко пъти чрез телефонни обаждания са му били пускани записи от гласа на баща му, а веднъж са му позволили и да разговаря по телефона с него. Като доказателства, че Киро Киров е жив, похитителите са изпращали на Иван и негови снимки, на които държал вестник, както и гривна, принадлежаща на жертвата им.

Иван Киров заяви, че всичко е започнало, след като той се усъмнил, че нещо се случва с баща му, който не отговарял на телефона си от известно време. Иван Киров отишъл до дома на баща си, където видял, че гаражната врата е отворена, а в къщата нямало никого. След два дни получил първия sms от похитителите с инструкции как да процедира.

Бандата на „Наглите” беше разбита след две мащабни полицейски операции в края на 2009 г. Тогава бяха арестувани над 30 души, но по-голямата част от тях бяха пуснати от ареста. Подсъдими за 11 отвличания и за един опит за отвличане са Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров, Любомир Димитров, Радослав Лебешковски, Павел Петков, Митко Лебешковски, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев.