Каква асоциация предизвиква думичката „автогол” сред феновете на Локомотив Пд? Всички се сещат за попадението на Александър Тунчев в собствената му врата срещу Болтън. От вчера обаче думичката „автогол” има и друго значение, особенно сред част от фенгрупата на клуба, която упорито налага анонимен британски инвестиционен фонд, желаещ за закупи Локомотив Пд. Именно тези хора си отбелязаха ефектен автогол, след като докараха на Лаута някакъв хер Пек с неизяснена националност. Той ще се запомни най-вече с държанието си, напомнящо на арестуван престъпник, излизащ от съдебната зала, криещ се от обективите на фотоапарати и камери, но вместо с яке на главата с бял лист формат А4 с написано послание към запалянковците.

Британците изведнъж станаха немци, а хер Пек така и не го разбрахме какъв е.

И така, като на шега, вместо героите от Запада да вдъхнат респект и да докажат, че са по-благонадежни от хората на Юга, се изложиха като кифладжии. На фона на вчерашната среща турските бизнесмени станаха малко по-симпатични дори и на най-крайно настроените фенове на „черно-белия” отбор. Едва ли обаче бизнесмените от южната ни съседка ще бъде приети в от всички.

Вчера феновете на пловдивския клуб се обърнаха към Левент Назифоглу и Зеки Байрям с израза „Уважаеми господа турци”, който най-малкото е нелицеприятен за едно модерно общество в 21-ви век.

Как обаче да се обърнем сега към хората на Димитър Герасимов? „Уважаеми господа британци”, „Уважаеми господа немци” или най-правилното с въпросителното „Уважаеми господа какви?”.

Истината е, че фаворитът на бизнесгрупата към фенклуба на Локомотив на този етап е най-анонимния кандидат-купувач. Едните вече се представиха, говориха и се разходиха по главната улица. За другите двама знаем достатъчно на местно и национално ниво. Някои от тях говориха и се представиха. А англо-немците? Те се опитаха да говорят малко, казаха почти нищо и бяха представени почти никак!

Истината е, че PR не се прави по този начин. В случая действията са по-скоро анти PR. Явно чужденците не са много наясно, че дружеството, което искат да купят не е обикновено, а с широко обществено значение, за чиято съдба милеят хиляди пловдивчани и не само.

Най-лошото и най-страшното в този момент е разединението на феновете, което може да е пагубно за бъдещето на една от най-организираните и верни агитки в България. Едните са за турците, другите против тях, едните подкрепят западните инвеститори, другите се разочароваха от тях. Част от запалянковците искат човек с пари, който да гони успехи, а друга част е готова клубът да тръгне от нулата, но само да не управляват Назифоглу и Байрам. Това в този момент не помага, а пречи. Пречи на Локомотив Пловдив като клуб, а бъдещето все още е неясно.

Сега е времето феновете да бъдат единни и им трябва фигура около която да се обединят. Може да е Христо Бонев, Ераносян или някой друг с всяващ респект. Важното е агитката отново да е заедно, защото тогава е силна.

Емил Наков вече обедини феновете, като накара всички да го мразят, но е нужен и човек, който да ги поведе и в позитивна насока. Насоката за светло и сигурно бъдеще независимо от това кой стои на върха на пирамидата – българи, англичани, турци или таджикистанци, само трябва да са сериозни.