Президентът на Локомотив Сф Николай Гигов проведе съвещание с останалите клубни шефове Георги Марков, Антон Велков и Чавдар Цветков. След това в тяхно присъствие обяви на журналистите името на новия наставник на тима – Емил Велев. Той започва работа с отбора от утре.

Първо ще започна с промените, които последваха в тези два дни. Антон Велков става спортно-технически директор, Георги Марков остава изпълнителен директор, а Чавдар Цветков е главен мениджър. Това е ръководството на клуба. Новият треньор се казва Емил Велев, който ще започне работа от утре. Това са промените, които бяхме провокирани да направим от ситуацията. Аз на Тони му предложих този пост още миналата година лятото, но тогава преценихме, че трябва да остане да води отбора. Сега е нормално да има някаква промяна и той да заеме този пост.

Как преминаха преговорите с Емил Велев?

С Еми Велев преговорите преминаха нормално. Неговият договор ще бъде за година и половина първоначално с опция за продължаването му.

Защо се спряхте на Емил Велев?

Ние имахме много предложения и мислихме много. Аз познавам Емил Велев от много отдавна. Излишно е да ви казвам, че сме отраснали заедно и играехме един срещу друг. Смятам, че в момента ни трябва един човек с по-остър характер, не казвам груб, а остър, защото това е нормално в днешно време.

Появи се информация, че Георги Марков е лобирал за Вили Вуцов, а Чавдар Цветков за Емил Велев. Вие ще кажете вярно ли е?

/Смях в залата/ Това са абсолютни глупости. Това сме го решавали в този състав. Предлагаха ни и много треньори. Това е изборът, на който сме се спрели.

Кои ще бъдат помощници на Емил Велев?

Това, което Емил Велев ми каза е, че ще остави Христо Коилов и Владо Манолков от досегашния треньорски състав. Явор Вълчинов става скаут към първия отбор със запазени всички права като помощник-треньор.

Други нови хора в щаба му?

Любомир Симов ще бъде негов помощник, а също и един кондиционен треньор, който той ще обяви утре.

Предполагам сте говорили за целите?

Емил Велев първо трябва да стабилизира отбора. После да вземе най-оптималното от оставащите 5 мача, включително и купата, до края на полусезона. И освен това да променим някои неща около селекцията, тъй като ние вече сме започнали да работим по нея. Той има нещо предвид, ние също. Важното е това да се случи до Нова година, а след нова година вече той да започне работа със състава, който иска.

Вие сте хората, които най-добре знаят, защо така се получи в Локомотив?

Можем да извадим от девет кладенци вода, ако започнем да търсим. Ние се вкарахме в тази лоша ситуация и самите ние можем да се извадим от нея. Няма смисъл да правим анализи. Във футбола най-хубавото е, че идва следващ мач. Другото вече е минало. Всеки отбор по света може да изпадне в криза.

Ще има ли някакви санкции за отбора?

Аз не съм мислил за санкции, понеже имахме по-важна работа. Отборът се самосанкционира. Ние няма да го оставим така. Ние сме се старали те да бъдат в една добра кондиция и предполагам, че на фона на „А“ група те са именно в такава.

Кога можем да видим Емил Велев, да го представите?

Емил Велев ще бъде представен утре и започва незабавно работа. После заминава за мача за купата.

Какви са последните новини, свързани със стадиона?

В момента ние направихме всичко възможно от колегата от спортния клуб Даме Стойков. Това е един човек, с когото сме в непрекъсната връзка и се стараем да преодолеем направеното от стария ми колега в спортния клуб Локомотив. Не обичам да говоря лоши неща за хората и за миналото. Но до такава степен беше забатачено всичко, че стадионът трябваше да остане склад. С колегата ми се видяхме в чудо в последните 4-5 месеца. С помощта на премиера сме намерили една част от парите за ремонта. Има чисто техническа част. В момента е за съгласуване в НИСИ. Ако се одобри този последен план, можем да стартираме връщането на стадиона. Това може да стане тази година или през следващата. Но нашето митарстване по стадионите приключва с този полусезон. Това ни костваше много. Донесе ни огромни вреди. Разбирам напълно и публиката, тя също избесня в последните три години.

Споменахте публиката, с която не сте в добри отношения напоследък. Какво бихте направили, за да се стоплят тези отношения?

С една определена част не съм в добри отношения. Аз никога не съм воювал с публиката си и няма да воювам. Напротив, смятам, че е много важно да се обединим. Това, че съм си мълчал за стадиона тези три години, не значи, че аз съм виновникът. Но аз съм на върха на тази пирамида и отговорността я нося аз. Не обичам да се оправдавам.

В тази криза замисляли ли сте се да се оттеглите от Локомотив?

Много пъти съм казвал, че ако дойде човек, ще се откажа. Но такъв човек не се появи и аз ако се оттегля знаете какво ще се случи. На другия ден ще спре да съществува.

Мислите ли вече за селекцията?

Яснотата – от утре. Но при всички положения ще има доста промени.

Кой ще има решаващата дума?

Решаващата дума ще има старши треньорът и екипът, който е пред вас.

А накъде ще бъде насочена – към България или към чужбина?

Вече сме поработили в тази посока имаме виждане за България, но каквото и да ви кажа сега ще бъде доста рано и неточно.