Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Не става дума за тактически прийом. Едновременно треньорите в А група да са наредили при атаки на своите тимове да се пускат пасчета в коридор. От тези, дето ако минат зад гърба на противниковата отбрана, става голово положение. Не, става дума, че след кратка пауза коридорният футбол се завърна в родния шампионат. Мина известно време, отшумяха прословутите случаи в Кюстендил при гостуването на ЦСКА и на Герена по време на Левски - Литекс. Превърнаха се в митология, която приемаме с насмешка. Но изминалият кръг в първенството отново накара призрака на този вид футбол да надникне из своите потайности.

Започна се от варненското дерби. След едно полувреме - общо взето, равностойна игра и логично равенство. След почивката Черно море написа страница с грамаданско заглавие в своята история. После победените лансираха версията, че една случка, състояла се в коридора на ст. „Тича”, е повлияла в голяма степен на крайния разгромен резултат 5:0 в полза на моряците. Извън този факт неоспоримо е моментното превъзходство на тима на Никола Спасов над градския си съперник в днешно време. Но някак си остана горчивият привкус. Колкото и нещата да бяха недоизказани, а още по малкото и доказани. А трикът с назначаването на нов треньор като стимул преди важен мач този път не сработи. Новият „баш сокол” на ятото соколи не възпроизведе необходимия психологически ефект и феновете на Спартак бяха принудени да слушат унизителните възгласи на зелено-бялата агитка, пожелаваща им разходки по по-различни дестинации у нас през следващия сезон - не в столицата и по-големите градове и стадиони.

И докато това позабравено издание на коридорния футбол мина малко в сянката на логичната незаинтересованост, то дойде първото от двете столични дербита в кръга. Легендарният Димитър Пенев, макар и на език и по начин, който Николай Гигов по-скоро се прави, че не разбира обвини домакините в опит за влияния над главния рефер Ристосков. Пак в коридора на стадиона в кв. „Надежда”. Според Стратега нещата са се решили не на футболния терен, а именно в коридора. Иначе ЦСКА и Локо София направиха една прилична в рамките на настоящите ни разбирания и реалности продукция. Имаше екшън, греди, спорни ситуации. Шампионите продължиха аристократично да пропиляват така трудно натрупания си аванс и вече са на една седмица разстояние от това да бъдат или на първо, или на трето място. Зависи от Литекс. Няма млади, няма чужди - ако при „армейците” тази есен не са старите пушки, то пълнителят щеше да е почти пълен и с много неизползвани патрони.

Вторият софийски сблъсък протече изключително типично. Левски трудно надви, следвайки изключително стриктно целта си да се възползва от грешката на ЦСКА от предния ден. А Славия опитваше по доста елементарен и безидеен начин да се противопостави. Но с човек по-малко и с нервния Благой - не става. Гонзо вкара едва втория си, но по този начин поредния важен и стойностен гол за „сините” тази есен.
Ако чукне и Миньоро, феновете бързо ще забравят за сухия режим, който нападателят сам им наложи до преди две седмици.

Пловдивските представители в елита се представиха вкупом далеч по-добре от турнира за Купата на страната и сякаш имаха промоция на кислородни маски. Докъде ще им стигне въздухът е друга тема.

Иначе уволниха още един треньор в А група. И то не кой да е и не на кой да е тим. Дуци на Сливен! Всъщност именно тук в края си е редно да мине този факт. Това, че сливналии сами вдигнаха изкуствено нивото си, бе нереално. Сега, когато пластовете при тях се наместват като тези под София през уикенда, взе, че не се хареса на шефа. И той изгони Симонович при все, че постоянно ни баламосваха как целта била да задържи новака в групата. Явно са преценили, че сърбинът няма да се справи с тази цел.

Колкото до Голямото завръщане на футбола в коридор - няма лошо. Вярно, не е спалня или хол, но под коридора в йерархията на един апартамент следват например антрето и тоалетната. Стигне ли обаче дотам, ни остава само да дръпнем шнура на казанчето.