Съвместна публикация на Gong.bg и в-к "Стандарт"

Още неотшумял последният кръг в "А" група и дългата предстояща липса взе да се усеща. Куп интересни неща се случиха тези дни, но все пак на преден план излезе един вечен спор. А именно вълнува ли пловдивското дерби много хора извън самия град? Направих една импровизирана анкета и с риск отново да си навлека гнева на тамошните фенове, се оказа, че голямото събитие на футболната събота е изкачването на Левски на първо място в класирането след цяла една година и половина. Второ място в неофициалната класация зае отзвукът след драматичния хикс в Мездра и едва на трето място мачът Ботев - Локо (Пд).

А той си струваше. Поне като развой, интрига и искри на стадиона. Едно е сигурно - "канарчета" и "смърфове" толкова се ненавиждат, че се самозаклаха с това равенство

Вярно е, Левски и ЦСКА от много години не са ни предлагали какъвто и да е подобен спектакъл, но какво да се прави - шумът и децибелите в медийното пространство са повече. Може някой начинаещ студент в Художествената академия да нарисува най-чудесната картина на земята, но едва ли ще предизвика по-голям интерес, отколкото случайно открита на нечий таван графика на Салвадор Дали. Музикантите, които почти всяка вечер свирят пред входа ми, също не са лоши, раздават се от сърце, но ги познават най-вече съседите ми и не повече от трима верни фенове, но преди дни Пол Маккартни заяви, че притежава нова песен на "Бийтълс" и това беше истинска световна сензация. Това е разликата! Фактът, че "сините" не бяха помирисвали първото място като улично куче скъпа луканка, доведе до разбираема радост на "Герена".

Униженията в евротурнирите отвориха дълбока рана, сега тя по-скоро е временно затворена, но ще бъде напълно излекувана едва когато бъде взет достоен реванш извън родния шампионат.
Гонзо пък беше окончателно припознат като месията на новото синьо време. Което пък отново затвърди доказателството, че играчи като него, Лазаров и Манчев в ЦСКА, Благой в Славия и Кривия в Черно море са едно цяло собствено елитно първенство. Добре за тях, донякъде за зрителите и доста зле за останалите играчи. А при непрестанно появяващите се информации, че напролет се връщат Йовов, Мечо, Гай, Тиаго Силва и кой ли още не, започвам да се притеснявам, че в скоро време първенството на ветераните и това на "А" група ще се слеят и спокойно могат да уеднаквят отборите си. Любо Пенев да спре да печели купи на тенис, а и той да се връща - 5-6 гола на полусезон са му в кърпа вързани. При това с далеч по-малък разход на енергия, отколкото на корта. ЦСКА сдаде властта, което през някаква извратена призма е добра вест за отбора.

Падна напрежението, съпровождащо всеки лидер а бе ясно, че рано или късно инерцията ще свърши. Трудната финална програма свърши останалата работа. Шампионите бяха преди няколко месеца в незапомнена турбуленция, но бързо си помислиха, че им предстои лек полет през това първенство. Контузиите на двама основни лидери и евентуалната продажба на други усложняват задачата, а без нов сериозен купувач на "армейците" предстои жестока битка за евроквоти, когато почнат да никнат кокичетата. Те често правят тежък пролетен старт. Сега ще бъде като гост на Беласица, която олицетвори как се хваща в движение последният влак.

Сега остава да затвори добре вратата след себе си, за да не изпадне пак на някой завой. В същото време два есенни хита бяха развенчани с последния изстрел. Сливен и Черноморец все по-малко ще плашат, дори и гаргите. На другия полюс са Литекс и Черно море, които се стабилизираха след логичния евронокаут и надничат на пръсти във вратовете на грандовете. А тарикатлъкът на Локо (Сф) остави "железничарите" с празни торбички от есенната реколта. Отпадане за купата и може би най-лошото класиране от сезони насам на този етап. Няма и какво вече да искат да отлагат! А ние отлагаме анализите за след паузата... Отмина и премиерският трамвай, който ни веселеше. Футболният трамвай пък влезе в депото за заслужена почивка. Остават ни идеите и мечтите за хубав пролетен футбол.