Футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев" и „Локо" са били Катуница, потвърдиха за Дарик от щабовете на агитките на двата отбора. Привържениците на „смърфовете” са били в селото малко след 17:00 часа, докато тези на Ботев са се отправили към къщата на Цар Киро след мача на „жълто-черните” срещу Доростол.

Очакваха се и футболни запалянковци и от столицата. Към момента от полицията в Пловдив отказват коментар за това какви мерки ще се предприемат за блокиране на нарастващото напрежение.

Към Катуница са изпратени отряди на Жандармерията и полицейски екипи от София, Смолян и Стара Загора за въдворяване на реда в селото. По информация на Дарик Катуница е покрита изцяло от полицейските части и тежко въоръжени жандармеристи.

По-рано полицията заплаши размирниците, че ако не се оттеглят, ще бъдат разпръснати с водна струя.

„Протестираме срещу ромите, които отнемат човешки животи. В северна България подобни проблеми са ежедневие", казаха фенове на Ботев-Пловдив, като допълниха, че ги подкрепят футболните запалянковци от цялата страна.

В Катуница е и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той заяви, че за да не ескалира допълнително напрежението, семейство Рашкови са напуснали селото: „Семейство Рашкови в момента не са тук. Погрижили сме се да ги няма".

„Полицията ще остане в Катуница колкото е необходимо, за да предотврати евентуални безредици", каза още Калин Георгиев. По думите му демонстрациите не са най-добрият начин за разрешаване на подобни проблеми.

Главният секретар на МВР заяви, че за безредиците в Катуница в полицията са разпитани 13 човека. Шестима от които са били задържани за 24 часа, а на двама от тях мярката за задържане е била удължена на три дни и се очаква да им бъдат повдигнати обвинения.

Преди мача между отборите на Ботев-Пловдив и Доростол-Силистра футболните фенове са запазили едноминутно мълчание в памет на двете починали момчета.

Две са жертвите след безредиците в пловдивското село Катуница. При саморазправа, започнала на 23 септември между роми и българи, загина 19-годишният Ангел Петров. Десетки полицаи бяха вдигнати на крак през нощта. При безредиците са пострадали две момчета от селото и трима полицаи. Единият от ранените е на 30 години. Той е с фрактура на ключицата и травма на главата. Другият пострадал е на 18 години. Той е с фрактура на лява подбедрица. И двамата са настанени в Университетска болница „Св. Георги".

От пострадалите трима служители на полицията - двама са със спукана кост на лявата ръка, третият е с прорезни рани и охлузвания.

Сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - известен като Цар Киро.

В шокова зала на Университетска болница „Св. Георги" в Пловдив почина 16-годишният Павел, който бе един от участниците в днешния бунт. По пътя към именията на Цар Киро на момчето му прилоша и припадна на метри от мястото, където снощи бе прегазен 19-годишният Ангел. Линейка го откара в тежко състояние в болницата. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението, коментираха за Дарик очевидци на инцидента.Пред областната дирекция на МВР в Пловдив бе организиран мирен протест срещу убийството на 19-годишния Ангел.

Цялото село е блокирано от тежко въоръжени жандармеристи. Изпратени са подкрепления от София, Стара Загора и Смолян.

В интервю за Нова телевизия Цар Киро отрече информацията, че неговото семейство има нещо общо с убийството на 19-годишното момче. Той бе категоричен, че няма да се изсели от Катунци, за което настояват българите от селото. Запитан къде се намира в момента, Кирил Рашков отговори, че си е вкъщи.

Жандармерия охранява дома на рома в селото.

Митко Васев - участник от бунта снощи, се закани, че от днес нататък всеки ден ще има нападения срещу циганите в Катуница и каза, че български жертви повече няма да има, но за цигани - не е сигурен.

„Не бях, когато стана катастрофата, отидохме след това - някъде 15 минути след катастрофата. След което тръгнахме към къщата, но полицията ни спря. Искахме да се разберем с някой от тях какво искат, за какво го правят това. И двете момчета, които починаха са ми приятели".

Васев се закани, че в селото няма да живеят повече цигани: „Всеки ден оттук нататък ще предприемаме действия: То ще се чуе, ще се разбере какво ще правим".

Предистория на скандала

По първоначални данни недоволството на жители от Катуница ескалирало след инцидент, станал около 20 часа на 23 септември на ул. "Стадион".

Внукът на Кирил Рашков е посетил ромската махала в кв. Столипиново и е поканил 10-15 души по повод годишнина от смъртта на баща си. При пристигането им в селото се създал конфликт между внука на Рашков и местен жител. "Гостите" от Пловдив пристигнали на място с три автомобила. Шофьорът на единия от тях - микробус „Форд Транзит", е прегазил 19-годишния Ангел Петров, докато разхождал кучето си. Според очевидци автомобилът връхлетял върху момчето и го влачил няколко метра. Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно е починал.

Минути след трагедията на местопроизшествието започнали да се струпват множество разгневени хора от селото. Те преодолели полицейския кордон, навлезли в имота на Цар Киро и започнали да унищожават имуществото му. Една от къщите в двора била запалена умишлено. Пристигнали на мястото пожарникари потушили огъня.

Задържани са шестима роми, никой от които не е роднина на Цар Киро, съобщи комисар Тодор Чонов, директор на пловдивската полиция. Четирима от арестуваните са пътували във „Форд"-а, убил момчето. Другите двама задържани са от „Мерцедес"-а, който блъсна няколко момчета и двамата служители на полицията.

55-годишният шофьор на буса, който прегази 19-годишния Ангел, все още се издирва. Той е ром и е криминално проявен.

На сутринта напрежението в селото ескалира отново

По време на срещата на комисар Чонов с хора от селото местни жители се събраха пред кметството, за да изразят позицията си - те искат изселването на Кирил Рашков от селото. Според тях има протекции от страна на властите над Цар Киро. След това събралите се тръгнаха към имотите на Рашков. Те влязоха в една от резиденциите му и започнаха да чупят. Бунтарите обърнаха един от автомобилите пред резиденцията му. По-късно са обърнати още няколко автомобила, като един е опожарен.

Във връзка с днешните размирици в пловдивското с. Катуница са образувани четири производства срещу неизвестен извършител.

Дарик научи, че конфликтът между жителите на селото и ромската фамилия не е от вчера. Той датира отпреди няколко години и е възникнал между внука на Цар Киро - Йорго, и сина на бившата кметица на Катуница Веселин Христов за земи.

Комисар Чонов съобщи, че започва цялостна проверка на стари преписки срещу Рашков и фамилията му. Ще бъде направена и цялостна проверка на неговия бизнес, който ще се извърши съвместно с данъчните и митниците, допълни шефът на пловдивската полиция. По думите му резултат от проверките може да се очаква още следващата седмица.