След като освободи футболистите си за активна почивка, старши треньорът на Вихрен (Сандански) Филип Филипов даде обширно интервю, в което говори за представянето на тима през сезона и целите му догодина.

- Господин Филипов, каква е оценката Ви за представянето на Вихрен през изминалото първенство?

- Изиграхме много слаб есенен полусезон и добър пролетен. Причините за слабото представяне през първата част на изминалото първенство са известни и не бива повече да се връщаме на тях. Поуката за всички, работещи в клуба, е никога да не се допускат тези грешки. Добрият пролетен полусезон се дължи на силната подготовка, която направихме през зимата, и привличането на няколко качествени футболисти. Още по време на етап от подготвителния цикъл в Кипър усетих, че нещата в отбора вървят така, както аз желая. Истинският облик на новоизградения отбор видях най-вече в контролните мачове срещу сръбския гранд Цървена звезда и румънския Клуж. Това по-късно продължи и в българското първенство, като победихме и водещи отбори в А група. Ще се стремя и за в бъдеще да поддържам нивото от пролетта.

- Имахте ли някакви притеснения за оцеляването на Вихрен в А група?

- В края на есенния полусезон, честно казано, бях притеснен от малкото спечели точки и мястото, което заемахме във временното класиране. Вина за всичко това нямам, защото аз поех отбора в много лошо положение и трябваше в движение да променям качествата му от физическа и техническа гледна точка. След добрата зимна подготовка и прилична селекция нещата се оправиха и всичко тръгна в правилна посока. Ние станахме десети в А група, което е добър атестат за всички, които имаха пряко отношение към отбора.

- Бихте ли казали нещо около селекцията на Вихрен за новото първенство?

- Разделихме се като приятели с френския нападател Сиби Анс Канонин и резервния вратар Георги Христов. И двамата искат да бъдат по-близко до семействата си и това е причината да не се стигне до подновяване на договорите им. Николай Христозов е с изтекъл договор и също няма да остане при нас. Всички останали футболисти, които ползвах през пролетния дял от първенството, остават. Ще има нови разговори около подписването на договори с новопривлечените футболисти. От дошлите на проби футболисти добри впечатления оставиха аржентинецът Гастон Писани и бразилецът Андерсон, които вече са с подписани договори. Те ще се включат в лятната подготовка на отбора. Тогава очаквам да се присъединят и още футболисти от страната и чужбина, но повече от двама-трима класни футболисти няма да привличаме за есенния дял от следващото първенство. Всички футболисти, които ще дойдат на първата тренировка, а и след това, ще преминат задължително пробен период, за да не се достигне до грешката от изминало то лято в Банско.

- Къде ще премине лятната подготовка на Вихрен?

- Събирам футболистите на 26 юни в Сандански. Веднага след това ще отпътуваме за Банско, където ще протече първият етап от лятната подготовка за новото първенство до 11 юли. Там ще изиграем и първата си контрола, за да видя в какво моментно състояние се намират футбовистите, с които работя. От 12 юли до 22 юли ще бъдем в Германия. Там ще изиграем три контролни мача. Два от тях ще са участие в международния футболен турнир в град Гох срещу елитните отбори Офи-Крит и английския Уест Бромич . На 21 юли ще премерим сили с израелския гранд Макаби /Тел Авив/. Следващият етап от лятната подготовка ще премине при местни условия на градския стадион в Сандански. В последните две седмици преди старта на новото първенство съм планирал да изиграем още три контролни мача, за да дооформя впечатленията си от моментното състояние на отделните футболисти и отбора като цяло. Този период ще бъде и решаващ, защото ще изчиствам някои допуснати слабости до момента и ще оформя състава за първия мач от новия шампионат.

- Оптимист ли сте за бъдещето на Вихрен?

- По природа съм оптимист и никога не съм бягал от работа. В Сандански в момента президентът изгради отлична материална база, на която могат да завидят доста отбори от А група. Това се видя от ръководителите на футболната централа по време на посещението им в Сандански, за да огледат дали нашият терен и спортният комплекс като цяло заслужават да имат лиценз за провеждане на спортните мероприятия на него. Всички останаха възхитени от направеното, макар и в кратък срок от страна на мажоритарния собственик и президент на клуба Константин Динев. Направената инвестиция от страна на господин Динев за изграждане на терена с изкуствена настилка дава вече своите резултати. Всички отбори от ДЮШ на клуба се класираха за финалната фаза на държавното първенство. Вихрен направи силен пролетен полусезон. Сигурен съм че с отбора ни ще трябва да се съобразяват за в бъдеще и грандовете в българския шампионат.