Холандският гранд Фейенорд, който напоследък е в криза, и действащият австрийски шампион Ред Бул Залцбург, са се наредили на опашката за Дерек Асамоа от Локомотив Сф. Гонг научи, че на трибуните на стадион „Васил Левски“ двата клуба са имали свои емисари по време на мача Локо Сф – Сливен /3:0/. Те са били тук със задачата да наблюдават играта на бързоногия ганаец. Нападателят бе следен във втори пореден кръг и от корейски мениджър, който присъства на трибуните и на двубоя с Черно море във Варна.

Говори се, че Асамоа е попаднал дори в полезрението на Бешикташ. Турският гранд и тимът от „Надежда“ поддържат добри контакти и още през лятото имаше възможност за контрола между тях, която не се осъществи тогава. Запознати твърдят, че тази възможност все още съществува, като се търси удобна и за двата отбора дата. Гръцкият Кавала на бившия локомотивски треньор Драгомир Окука пък се интересува от футболиста още от летния трансферен прозорец.

600 000 евро била сумата, която на този етап част от заинтересованите клубове били готови да броят на Локомотив Сф. „Червено-черните“ обаче вярвали, че за Асамоа може да бъде получена още по-висока сума от бъдещия му трансфер.