Емоциите около Евро 2012 и мачовете в Полша и Украйна успяха до голяма степен да замаскират ситуацията около изстрадалия български футбол. За известно време забравихме за драмите, неяснотите и проблемите, с които ще започнем да се занимаваме след финала в Киев на 1 юли. Скоро обаче ще се върнем в нашата си действителност съпътствана с постоянни скандали, смешни трансфери, странни резултати и пълна неяснота.

Ако сега обърнем малко повече внимание на българската А група ще забележим няколко факта, които са повече от тревожни. Започвайки с шампиона и носител на купата на страната Лудогорец ще забележим пълната енигма, която витае около отбора. Разградчани се скриха в Смолян, за трансферите научаваме по-скоро от чуждите медии, същото се отнася и за летните контроли. С две думи на този етап Лудогорец залага на спокойствието и липсата на много шум около отбора, но това води и до липса на по-детайла информация.

В ЦСКА хаосът е пълен. Там не се знае кой тренира в Боровец, колко са футболистите, кои се чакат и въобще с кого се преговаря. За лагера в Холандия също не говорим, защото май и той не е сигурен.

За момента нещата в Левски и Локомотив Пловдив са най-прозрачни. На Герена обявиха трансферите си, знаят какво чакат и искат. Откриха няколко тренировки, феновете и журналистите ги видяха. В Локомотив също нещата изглеждат почти подредени.

Какво да кажем за другите? Литекс още е енигма. Ще го има, няма да го има. Няма нови футболисти, има доста, които си тръгнаха, но по-голяма част от българските звезди за момента са в Ловеч. В Черноморец също действат тихичко и без много шум, но и там не крият финансови проблеми. Черно море и Славия нещата май се движат в познатите релси. Берое все още се възстановява от напускането на Илиан Илиев. В Ботев Враца май до последно не е ясно дали ще участват или не. В Гоце Делчев нямам пък представа къде ще играят. Етър се готви за първия си сезон в елита от дълги години насам, а май ще има и нов собственик.

Другият голям въпрос е дали Ботев Пловдив ще бъде фактор. За момента много имена се спрягат за „канарчетата“, но селекцията май не е започнала на 100%, а и има още какво да се желае.

Ето за това българските клубове могат да бъдат доволни, защото Европейското първенство на практика отклони вниманието от българския футбол, но и то скоро приключва.