„Какво става с Етър?" и „Кой е виновен за случващото се?" са само два от въпросите, които вълнуват всички великотърновски футболни фенове в момента. Нормални след като само за месец, създаденото за осем след идването на Цанко Цветанов, бе прахосано с лека ръка. И вината за това е обща- на собственици, спортно- техническо ръководство, фенове и медии.

Пожарът пламна след злополучния автогол на Костадин Гаджалов в Стара Загора, но на практика въглените тлееха далеч преди него.

Искрата бе заложена още след триумфа от влизането в „А" група с изявлението на мажоритарния собственик Фейзи Илханлъ, че иска първо- пето място, Лига Европа и т.н., че няма проблеми с бюджета и не очаква пари от Общината, а просто морална подкрепа и грижа за базата. Малко по- късно той настрои хората срещу себе си с обявените намерения пред турски медии да променя името на отбора в Етър- Диарбекирспор. Е, после заяви, че не е разбран правилно, но в старата българска столица такива неща не се преглъщат лесно. Особено от националистите, каквито са основната група фенове.

В същото време обаче в града вече се говореше за забавени плащения към НОИ, НАП, доставчици, влезли в сила осъдителни присъди за пари на освободени футболисти, писма от полицията и пожарната за неизчистени задължения, запорирани сметки... В момента дълговете са над 250 000 лева, като 140 хил. от тях са за осигуровки. Наскоро се стигна до там, че хотелиер изхвърли футболисти, друг е въпросът защо само чужденците, а не и българите.

На този фон Общината намери начин да освежи стадиона и да създаде условия за провеждането на мачове в „А" група. Добрата новина за пари за терена и в бъдеще за писта и осветление също подейства стимулиращо на хората в града и върна надеждите. Естествено има още много работа, но началото бе поставено и дано кризисната ситуация в момента не подейства възпиращо на инвестициите.

Старши треньорът Цанко Цветанов опита да поуспокои духовете с коментара, че за класиране в челото трябват 5- 10 милиона, но пък подчерта, че на терена не играе бюджетът, а  футболистите и се зае да прави на практика нов отбор. В този отбор дойдоха французи, бразилзци, гваделупец и българи, разбира се, но не и великотърновци. Апропо, в групата са двамата вратари Димитров и Рашков, капитанът Тихомир Трифонов и младоците Ангелов и Байдаков, но те и Рашков не намират място в състава. В този конгломерат от футболисти изявен лидер няма. Такива, каквито през пролетта бяха Тодор Колев и Александър Томаш. И двамата от В. Търново, с опит в елитния футбол, с приятели, близки и познати, от чието мнение им пука. Колев вкара седем гола, Томаш бе капитан, който със самочувствие командваше останалите в съблекалнята и на терена. И това по моему е един от основните проблеми на сегашния състав. Няма кой да го вдигне отвътре, когато нещата се закучат. Вместо те да бъдат задържани в съблекалнята, акостираха играчи, сменили по 7-8 отбора за десетина години, прелетни птици, свиващи гнездо някъде за по едно лято. И още след кацането тук част от тях направиха „име" в елитни нощни клубове, където по разкази на очевидци поръчват щедро бутилки уиски и водка, не само за компанията си и остават до утрото. Тук подчертавам, че не съм ги видял, но когато десетина различни източници твърдят едно и също нещо, не може да не им се вярва. Тази практика продължава и в момента, а катастрофата на пияния Бето бе само върхът на сладоледа.

За съжаление успехите срещу Черноморец и Черно море в контролите някак си неглижираха посредствените мачове с втородивизионните Чавдар Етрополе и Нефтохимик, а и нали резултатите в проверките на са най- важното нещо.

Последва победата в Монтана и Фейзи Илханлъ отново прокламира Лига Европа, без да се замисли, че няма ресурс за това. С изказването обаче насочи вниманието към „виолетовото чудо", появиха се коментарите за „новия Лудогорец", а тези които мислят и редят пасиансите взеха необходимите мерки. Цанко Цветанов отново опита приземяване с коментари „не сме нито Лудогорец, нито Светкавица", но за съжаление пет кръга по- късно сме много повече търговищкия тим.

Загубата от Черно море след нелепа грешка на вратаря Цветомир Цанков породи първите съмнения в „правилния Етър", но се прие някак си резонно, все пак варненци не са кой да е. Кой да знае тогава, че след още пет кръга те ще имат само на една победа и тя е постигната във В. Търново.

Изцепката на боса в Стара Загора, че автоголът на Гаджалов не е случаен и Цанко не го е пуснал случайно в игра, пък взриви обстановката в отбора, града и около него. Още повече, че година след като стана мажоритарен собственик на Етър, Илханлъ така или иначе не е дал ясно да се разбере защо аджеба си харчи парите в един град, с който не го свързва нищо. Защото той наистина харчи пари, не колкото трябва, но не може да не се признае, че ако не бяха тези пари нямаше да има Етър в „А" група.

Както и да е някак си първият конфликт собственик- треньор бе замазан на маса край Босфора, но два дни по- късно Илханлъ направи нов погрешен ход. След като се разбра с останалите акционери, включително и с кмета Даниел Панов, че няма да закача треньора, обяви, че го уволнява след домакинската загуба от Пирин Гоце Делчев. Направи го без да мисли, афектиран от скандал с феновете, които го били псували. Да го пита човек какво прави при тях, когато отборът им е паднал, те като деца са израснали с успехите на Етър, част от които е и Цанко Цветанов, а той им казва, че ще го маха.

Това изпълнение на боса бе окончателният край на екипността в клуба. Връщането на наставника от Даниел Панов беше правилен ход за футбола в града, но за съжаление играчите, които Цанко доведе и на които се опита да рестартира кариерите, не направиха същото като кмета- не го защитиха на терена. При положение, че вече си бяха получили дължимата заплата и премия, докато служителите в клуба и всички останали институции си чакат парите. Самият Цанко пък така и не успя да спре пропадането и докато обясняваше колко добре играем, съперниците вземаха точки и си оправяха головата разлика. Зле организираното турне в Турция, въпреки добрите резултати- победа над Диарбекирспор и равенство с елитния Генчлербирлиги, също не успя да заздрави откритите рани във взаимоотношенията. Дойдоха нови две поражения, вече с по 3- 4 гола разлика, а за капак и официалното изявление на председателя на комисията за феърплей към БФС ген. Василев, че коректността на два мача на великотърновци с Берое и Пирин се разследва, породено пак от непремислени изказвания. Панаирите пред стадиона пък след двубоя с Литекс, когато се наложи намесата на полицията, още повече влошиха имиджа на великотърновския футбол. И, ако си мислят някои привърженици, че като налитат на бой и викат „Марш в Турция", постигат нещо, жестоко се лъжат. Защото не предлагат алтернатива. Преди две години в Стара Загора други фенове ревнаха същото, но местните бизнесмени за един ден събраха 500 000 лева и Берое заигра спокойно в „А" група, а само който не е ходил до „Града на липите" той не знае на каква футболна база се радват там. Докато тук само един Александър Нанков от години харчи сериозни пари за транспорт на отборите, а и на феновете. И не се оправдава като повечето други, бизнесмени в града, че клубът си има собственици, и ако на тях им били дали Пазара какво щели да направят. И „забравят", че българските собственици от години предлагаха публично на всеки, който желае да инвестира да придобие акции. Никой не пожела- само Фейзи Илханлъ...Та за това казвам- всички сме в кюпа...