Един месец след като зае поста изпълнителен директор на ПФК Пирин Благоевград Емил Наков даде пресконференция и на първия въпрос, свързан със финансовото състояние на клуба, заяви, че то не е цветущо.

"Не е нещо ново и не сме единственият клуб в България с финансови сътресения и затруднения, което не бива да ни успокоява, но финансовото ни състояние не е цветущо, каза той. Виждате, момчетата работят, стараят се, дано мачът с Видима-Раковски ни донесе успех, за да имаме по-добър точков актив след зимната пауза."

Няма вероятност 2010 година да бъде последна за Пирин, заяви Наков в отговор на въпрос. Това според него е далече от истината. По повод на появилите се в публичното пространство информации, че ще има много желаещи футболисти да разтрогнат с Пирин, Наков каза, че това не го притеснява. Вероятно някои хора ще се опитват да окажат влияние на момчетата, но това според него ще им изиграе лоша шега.

"Смятам, че никой от тях не си е чел внимателно договорите и вероятността е нулева да се разтрогне. Днес, добави той, е идвала някаква адвокатка от т. нар. Асоциация на българските футболисти и си е позволила да влиза в съблекалнята. Знам какви са причините, всички клубове в България страдат от финансов недоимък и сега ще се опитат някои хора със свое лоби и удари под кръста да подтикнат някое момче да разтрогне, за да могат евентуално да го вземат без пари. Но ще им бъде трудно, почти няма да се получи."

На конкретен въпрос за евентуално преминаване на талантливия млад нападател Станислав Костов в някой от т. нар. грандове на българския футбол, изпълнителният директор на ПФК Пирин отговори, че до началото на пресконференцията не е имало конкретна оферта от когото и да било. Според Наков стъпката на председателя на Надзорния съвет на ПФК Пирин Николай Галчев, който е джиросал акциите на сдружението "Бъдеще за Пирин", в основата на което са феновете, е правилна. Той заяви също, че адмирира създаването на още един фенклуб на Пирин. "Ако останалите миноритарни собственици-акционери постъпят като г-н Галчев и прехвърлят акциите си на този новия фенклуб, ще бъде добре, смята той. Това ще направи по-лесни преговорите с евентуални кандидати за генерални спонсори и инвеститори в клуба. Никога една частна или държавна фирма в днешно време не може да даде така пари в едно частно дружество. Вече е насрочена датата за общото събрание на клуба, което ще бъде след месец. Тогава ще станат ясни много неща и то ще бъде абсолютно прозрачно."

"Нашето акционерно дружество сега е смесено, поясни Наков. От една страна е едно сдружение с идеална цел и държи 54-55 процента, то не е търговско. От друга страна са няколко човека с по 8 процента от акциите и това смесено дружество отблъсква по един или друг начин евентуалните инвеститори. За генерален спонсор и инвеститори ще говорим след общото събрание, когато станат ясни нещата. Все още акционерната книга не е в клуба. Тя е на правилното място, при председателя на Надзорния съвет в оставка. Трябва да се запознаем със състоянието, да се направи одит. Сега работим, за да изчистим задълженията на клуба, защото тук се появяват едни странни неща при начина на финансиране."

"Работим поетапно по отношение на финансирането, за изчистване на задълженията не само към фонд "Работна заплата", каза още Наков.

“Всичко трябва да бъде законно и прозрачно, защото този клуб де факто и де юре е на Благоевград, на обществеността на града, тъй като мажоритарните собственици са от сдружението на феновете. Идеята да премине, разбира се не 100 процента към общината, е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат."

Лошото по думите на изпълнителния директор на ПФК Пирин Благоевград е, че няколко месеца преди изборите, като че ли някои хора вкарват повече политика в тези неща. "Да, футболът е политика и чрез него могат да се получат дивиденти, но чрез него някои хора могат да забравят политическите си амбиции, коментира той. От тази гледна точка като че ли при нас предизборната кампания започна много рано. Тук се случват странни неща, знаете проблемите със захранването с електрическа енергия, с В и К-инсталацията и т. н." Наказателните мерки няма да доведат до добро“, добави Наков. Той счита, че най-доброто за клуба ще бъде да се случи това, което е направено в Бургас с участието на общината в акционерното дружество Черноморец.