Помощник треньорът на Черно море Емануел Луканов гостува днес в предаването "Морски Гонг" по Дарик. Той говори за Георги Илиев, Бакари, Бижев, както и за шансовете на тима за влизане в четворката.

Емануел Луканов е роден във Велико Търново. Той е юноша на Етър. На 18 години той прави дебют в „А” група с Етър. До 96-а година записва около 70 мача в елита. Той е бил младежки национал на България. Участвал е на европейско първенство до 16 години и на световно до 19. Близо 4 месеца, след като си тръгва от „Етър”, остава във втория тим на  Реал Сарагоса, където въпреки желанието на клуба не успява да бъде картотекиран, тъй като през 1997 година България е извън Европейския съюз. Получава предложение от Италия, където остава 12 години, през които се подвизава в 5 отбора. В „Черно море” започва в ДЮШ, а през 2010-а година става помощник треньор в мъжкия тим при Стефан Генов. В момента кара про-лиценз. Другата година през месец декември се дипломира. Луканов пише и говори свободно италиански език, знае испански, справя се и с английския.

Емануел Луканов бе изключително доволен от привличането на Георги Илиев в тима.

„Георги Илиев се готви вече 5-а седмица с мен. Много интензивно работи. Няма здравословни проблеми. Мисля, че за старта на подготовката на отбора на 6-и януари, той ще бъде пълноценен. Щастливи сме от неговото завръщане. Това е един футболист, който игра в националния отбор. Във всеки един аспект и футболен, и чисто човешки, той ще повлияе положително върху отбора”.

Запитан за състоянието на Бакари и къде в атаката мислят да го използват, Луканов отговори:

„Бакари се възстановява много добре. Има си индивидуален треньор. Прави нужните неща. Той ще дойде не напълно готов, но възстановен. Личното желание на Бакари е да играе като централен нападател. Той ще придаде тази тежест и агресия на върха на атаката, която в момента нямаме. Давам ви за пример финала за купата срещу Левски. Тогава ние бяхме с човек по-малко. Когато той влезе 15 минути държа четиримата бранители на „сините” на линията на защитата. Ето защо тяхното числено преимущество въобще не се усещаше”.

На въпроса за кого от играчите, с които Черно море се раздели миналата седмица, съжалява най-много, че не е успял да се изяви в нужната светлина, след като е имал потенциал да го стори Луканов отвърна: "Мога да изкажа мое мнение. Имахме големи надежди за Бижев. Спомняте си, че преди година той направи фурор в подготовката в Турция, когато вкара и 6 гола. Той е школуван футболист, минал е през академията на Ливърпул. Този човек, ако го гледате как тренира и се готви за дадения мач, без да сте гледали мача, ще решите, че той е феномен и ще вкара много голове. Идва определения мач и все едно, че на терена излиза друг човек. Отдавна не ми се беше случвало да наблюдавам такъв тип футболисти. Аз го оприличавам с последните години на Фернандо Торес, който постигна толкова много, а напоследък е неузнаваем.

Запитан за шансовете на Черно море за атака на Топ 4 при анулиране на резултатите на Литекс помощник треньорът на „моряците” отговори така: „Можем да се преборим и със Славия, и с Берое. Не са по-добри от нашия отбор, а просто са по-постоянни. Надявам се ние да намери това постоянство през пролетта. Можем да ги преодолеем и двата отбора съвсем спокойно”.

Луканов говори и за работата в Детско-юношеските школи. Според него трябва да се промени начинът на работа с подрастващите у нас.Той изрази притеснение, че в България няма профилирани треньори.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS