Шампионът на България от 2004-та година Едуард Ераносян даде обширно интервю за сайта lportala.net, в което обясни защо са пропаднали преговорите му с галя Топалова за влизане в ръководството на Локомотив Пд.

- Г-н Ераносян, името ви отново стана актуално на Лаута в последните седмици. Доколко това е истина?

- Истината е, че получих предложение за среща от г-жа Топалова и уверение за втора такава, за която тя не се обади и така и не се състоя. През цялото това време не исках да се шуми около това. Обадиха ми се много журналисти с въпроси дали се връщам в Локомотив. Някъде дори прочетох глупости, как Едуард Ераносян се завръща с шампионски амбиции и знае как да победи Левски в следващия кръг.

- Защо се съгласихте да говорите с нас, тогава?

- Не е тайна, че бях повикан от Галя Топалова под натиск. Точно заради това искам да кажа как протече тази среща и как усетих аз нещата. Феновете на Локомотив трябва да го знаят.

- Как се стигна до поканата за тази среща?

- Г-жа Галя Топалова ми се обади и ме покани да говорим. Срещата протече в офиса на президента на лигата Валентин Михов, който се яви като гарант за мен и за честността на срещата. Още преди това бях предупредил, че не искам още с влизането ми да получа обидни и срамни предложения. След като ме увериха, че това няма да стане... точно това се случи. Галя Топалова започна с репликата: "Казаха ми, че можеш да ни помогнеш". Попитах я дали наистина знае и е убедена, че аз съм човекът, който ще й помогне. И наясно ли е какво ще правя точно и за какво ще отговарям? Отговори ми, че Атанас Узунов й бил казал, че ще правя разни схемички и чертежчета на Иван Маринов, да ми даде 2000 лв. заплата, тъй като съм умрял от глад за този пост и тези пари. Единственото, което й казах е, че по този начин отново ме обижда и понечих да си тръгвам. Тя ме спря. Но по-нататък не си казахме нищо по същество. Така че нищо чудно, че и името ми не знае. Аз Еросян не познавам.

- Получихте ли обяснение, какви са плановете й с Локомотив в близко или далечно бъдеще?

- Г-жа Топалова не иска да прави футболен проект и не желае да има силен отбор. За нея това е едно набутване, с което всеки месец хвърля 100 000 лв., но все пак не иска да изгради отбор, който да побеждава. Има намерение тази зима да привлече много футболисти, които предстояло да разтрогнат договорите с клубовете си. Интересно ми е, ако те са ненужни там, за какво са му на Локомотив?

- Какви бяха вашите изисквания към нея на тази среща?

- Всичко свързано с футбол да минава през мен. Финансите не са моя работа. Това какъв пост ще заема е най-малкият проблем. Но в никакъв случай няма да съм стюардеса. Може да съм стюард, но всичко друго в женски род повече приляга на ген. Димитров и Атанас Узунов.

- Свързахте ли се по някакъв начин с някой от двамата, тъй като имената им също се спрягат за назначение в Локомотив?

- Трябваше да присъстват на срещата ми с г-жа Топалова, но на нея й е било казано, че имат проблеми с мен и това е причината да не пътуват до София. Иначе, когато г-н Димитров трябваше да бъде представен на пресконференция, официално бе съобщено, че е привикан спешно от Галя Топалова в София. Всъщност той се видя с мен в "Макдоналдс", за да ме попита дали имам нещо против да работим заедно. Започна да ми се оплаква как всичко на стадиона било какафония, нищо не било на мястото си, нямало екипировка и т.н. Самият той също се чудил дали да се хване за хорото или не. Казах му единствено, че той е от хората, заради които напуснах преди Локомотив и феновете едва ли са забравили мистерията, около парите за трансфера на Гонзо. Иначе ген. Димитров може да помогне на Локомотив в организацията на нещата, но не виждам как един нефутболен човек ще има пръст във футбола като спортен директор. Казах му, че ако работим заедно няма как да ми се бърка в работата, да влиза в съблекалнята, както го е правил на мача с Пирин. На Наско Узунов му казах единствено, че такова държание не подхожда на най-големия съдия в България, както и да си подбере по-внимателно обкръжението. Ако разбира се, държи на някакви ценности. Но явно на него така му е удобно и гледа да се захване за някъде. Така че, г-жа Топалова си е президент, тя взима решенията и има правото да си назначава. Още не бе станало дума за пари и това, което получих като предложение не ме устрои и ме обиди. Но така е преценила, така ме е оценила. Нямам право да се сърдя.

- Защо според вас в управлението на г-жа Топалова липсват шампионите на България от 2004-та година?

- Не мога да кажа, това си е клубна политика. Може би не сме достойни. Аз самият мога да говоря само за себе си - прекалено независим съм. Не позволявам никой да ми се меси. Като правя грешки си плащам и си понасям наказанията.

- Каква е футболната стойност на Локомотив, според вас?

- 4 млн. лева - цена, подлежаща на договаряне. Това ми бе казано от г-жа Топалова. Както и, че е готова да прехвърли безвъзмездно акциите на феновете без пари.

- Реална ли е тази цифра?

- Не мога да кажа. Така ли иначе, според мен някои неща са сбъркани. Не съм в съблекалнята и н емога да знам. Но не може навсякъде да се тръби, че отборът се продава, че има несигурност. А футболистите да получават заплатата си с 32 дни закъснение и то при положение, че три месеца преди това не са взимали пари. Няма как да има спокойствие в съблекалнята. Това са неща, които човек, който не е стъпил там, няма как да знае. Всяко едно закъснение във футбола е пагубно, без значение какво е. Макар, че докато аз бях на срещата си с нея, бе подписано нареждането за заплатите на футболистите, които г-н Петлешков раздаде по-късно на Лаута.

- Възможно ли е нещата да се стабилизират?

- Всичко е възможно, стига да има желание от горе. Самата г-жа Топалова ми обясни, че стига да реши да отдели три дни в Пловдив, сама щяла да оправи нещата. Била изключително контактна, щяла да влезе в съблекалнята, щяла да проведе индивидуален разговор с всеки футболист и нещата щели да се оправят. Ама нямала толкова свободно време. Помолих я единствено да не говори глупости. Все едно аз да кажа, че за три дни ще оправя проблемите в някой клуб по волейбол или художествена гимнастика. Иначе всеки президент, който реши да прави нещо футболно и гарантира затова, може да стабилизира нещата. Но ако реши да се отървава от отбора, просто не става.

- Как ще коментирате поведението и протестите на феновете в последните седмици?

- Не знам, предпочитам да гледам мачовете по телевизията. Далеч съм от стадиона. На Лаута има една група фенове, за които всеки път като стъпя там, съм дошъл да сменя треньора или да кроя интриги. Знам, че същите тези фенове доскоро са палили свещи, а сега се радват и се поливат със шампанско, че няма да се завръщам. Предпочитам да не се ядосвам, все пак футбола е за развлечение и удоволствие.

- Как виждате бъдещето на Локомотив?

- Не мога да кажа. Със сигурност Локомотив има бъдеще с Галя и без нея, с мен или без мен, както и със и без всеки един. Мисля, че за добро бъдеще може да говорим, когато този който дойде да издържа отбора милее за него и наистина иска на прави футбол.

- След втория опит да бъдете привлечен в Локомотив, чувствате ли се обиден?

- Не, разбира се. Правото на президента е сам да решава и назначава хората, които да му работят. Макар че според мен това не бе опит за привличане, а опит за отбиване на номера.